U Peruu je nedavno, kako prenose strani mediji, pronađen fosil kita sa četiri noge – star 43 miliona godina.

(Fotografija: Kosti fosila peregocetusa, Plaja Medija Luna, 2019; © Olivije Lamber)

Drevni kit je pronađen u morskim sedimentima u blizini obale Pacifika (Tihi okean), u mestu Plaja Medija Luna. Tezapaleontologa o ovom zanimljivom morskom sisaru jeste da je bio dugačak oko četiri metra i adaptiran na život u vodi i na kopnu. Ovog poluvodenog kita, poznatog kao peregocetus, porede sa vidrom i dabrom, s obzirom na to da je imao četiri ekstremiteta i sposobnost da nosi svoju težinu i snažni rep.

„Ovo je najcelovitijiuzorakčetvoronožnog kita ikada pronađen”, rekao je Olivije Lamber, naučnik iz belgijskogKraljevskog instituta za prirodne nauke.

(Fotografija: Repna kost fosila peregocetusa, Plaja Medija Luna, 2019; © Olivije Lamber)

Naučnici smatraju da su prvi kitovi prvi put evoluirali u južnoj Aziji pre skoro 50 miliona godina. Međutim, njihova tela su bila prilagođenija vodi, pa su migrirali dalje ka severnoj Africi i Severnoj Americi, gde su, takođe, pronađeni fosili. A najnovije otkriće jeste i te kako važno za nauku o evoluciji ovih životinjskih vrsta, te stručnjaci u oblasti biologije veruju da bi ono moglo da rasvetli već poznata znanja o evoluciji kitova, odnosno način na koji su tada bili rasprostranjeni,

(Fotografija: Rekonstrukcija peregocetusa, 2019; © Olivije Lamber)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni član. Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend