Pre 400 godina rođen je Bartolomeo Muriljojedan od najznačajnijih španskih slikara baroka, pored Dijega Velaskeza.

(Fotografija: „Autoportret” – Bartolomeo Muriljo, 1668 – 1673; © Vikimedija)

Bartolomeo Esteban Perez Muriljo, rođen 1. januara 1618. u Sevilji, gde je i umro 3. aprila 1682, bio je prvi španski slikar koji je postao poznat širom Evrope. Teme kojima se odlikovao su: pejzaži, žanr, životinje i mrtva priroda, koje su ga dovele do potpune samostalnosti. Na njegovim ranim radovima vidi se jak uticaj španskog slikara, vajara i pesnika Antonija del Kastilja i Sasvedre, kod koga je i naučio kako da radi slike sa religioznim motivima, za prodaju po vašarima. Slikao je dekoracije za religiozne događaje, koje su služile za ulepšavanje crkve za vreme nekog prazničkog slavlja, a upotrebljavane su i kao zastave.

Osim religioznih slika, njegovi poznati radovi predstavljaju decu prosjake, prodavačice cveća, prodavačice voća i obične ljude iz Sevilje. Muriljovi kasniji radovi su religiozne kompozicije izrađene velikim tehničkim umećem i odličnim bojama. Radeći za crkve po Sevilji, primenjuje koloritska i kompozicijska iskustva velikih flamanskih majstora.

(Fotografija: „Mali prosjak” ili „Dečak koji se bišti” – Bartolomeo Muriljo, 1645 – 1650; © Vikimedija)

U toku rada na oltaru Kapuciner crkve u Kadiksu na slici Svete Katarine pada sa skele. Zbog posledica zadobijenih prilikom povrede, od kojiih se nije oporavio, preminuo je pola godine kasnije.

(Fotografija: Bartolomeo Muriljo; © Vikimedija)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni član. Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend