Na današnji dan, pre tačno 162 godine, rođen je jedan od najvećih umova sveta – jedan od najboljih i najmisterioznijih naučnika svih vremena, neko bez koga ni ovi redovi teksta koje trenutno čitate ne bi bili tu gde jesu. Na današnji dan rođen je gospodin Nikola Tesla!

Počev od školskih dana, o Tesli ste mogli da čujete razne priče, kao one o posmatranju munja jedne letnje večeri, o svetljenju sijalice u njegovoj ruci, o elektroprovodnom kavezu („Faradejev kavez”) i elektromagnetnom štitu, o tome kako je američki, a ne srpski naučnik, o „njegovoj” beloj golubici, o životu u sobi broj 3227 (i 3228) u hotelu „Njujorker” u Njujorku, o pismu u kojem je opisao još jedno od svojih velikih otkrića, upućeno Srbima, o čoveku – zakletom neženji, samotnjaku i osobenjaku i tako dalje. Međutim, baveći se istraživanjima u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike, Nikola je otkrio više od 700 patenata (od toga u oblasti elektrotehnike oko 112), registrovanih u 25 zemalja. A na čemu bi trebalo da budemo i te kako zahvalni, jer nas je ovim previše zadužio!

Najznačajniji Teslini pronalasci su: polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i „Teslin transformator”. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka. Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

„Da, istina je da ja uvek preduzmem više nego što mogu da ostvarim”.

„Čovek je rođen da radi, trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti!”

„Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje, ali žalim što nemaju svoje”.

„Vreme ne postoji”.

— Nikola Tesla

Jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, to jest jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog poljatesla.

Rođen u Smiljanu 10. jula 1856. godine, preminuo je u Njujorku u svojoj 87. godini, na Božić, 7. januara 1943, siromašan i zaboravljen.

(Fotografija 1 (fotografija u tekstu): Nikola Tesla, „Blic.rs”)

(Fotografija 2 (fotografija u tekstu): Nikola Tesla – poslednja fotografija, Njujork, 1943; „Rare Historical Photos”)

(Fotografija 3 (naslovna fotografija): Nikola Tesla, „Vikimedija”)

Oglašavanje

O autoru

Umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni član. Student.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend