Kako se muzika promenila u odnosu na 1998. godinu – evo koje se reči najčešće pominju u pesmama

0

Novo istraživanje kompanije Mastercard otkriva da je muzika selfi generacije narcisoidna i materijalistička u mnogo većoj meri nego što je to bio slučaj pre 20 godina.

Reči pesama kao što su „ja“ ili „moj“ se koriste za 43% više dok se korišćenje reči „ti“ značajno smanjilo iako je to bila najpopularnija reč 1998. godine.

Kako bi obeležio 20 godina partnerstva sa BRIT nagradama, Mastercard je sproveo opsežno istraživanje o tome kako je muzika evoluirala u prethodne dve decenije. Od Spice girls do Little Mix, od Eltona Džona do Eda Širana, od Jamiroquai do Stormzy, Mastercard je istraživao o čemu pišu ikone savremene muzike i kako to reflektuje interesovanja generacije Z. Rezultati su sastavljeni na osnovu upoređivanja pesama sa top lista iz 1998. godine sa hitovima iz 2017/ 2018. godine, odnosno kroz poređenje 73.000 reči iz više od 200 pesama.

Ipak, nisu sve loše vesti – u današnjim pesmama se koristi 20% više radosnog i veselog vokabulara, a pominjanje reči „ljubav“ je poraslo za 117% u odnosu na 1998. godinu. Ne samo da smo srećniji i više fokusirani na ljubav, već se i u pesmama koristi više reči i širi opseg vokabulara1.

Jedna od posledica ovakvog samo-opsednutog ponašanja je i činjenica da se manje peva o seksu, i to za čak 69%. Moguće je da je to povezano sa sve većom opsesijom sopstvenim imidžom. Istraživanje pokazuje da više nismo fokusirani na druge i da ne komuniciramo u realnom životu. 

Za sadašnje generacije, lični izgled je ključna stvar, a reči koje su povezane sa lepotom i imidžom zabeležile su rast od 116% (reč „lep“ se koristi 2.300% češće)! „Instaglam“ opsesija zdravom hranom i fitnesom je dospela i u reči pesama: „zdravo“ se koristi 55% češće, a upotreba reči „telo“ je porasla za čak 428%.

Volimo brendove: nove generacije odrastaju uz lak pristup globalnim brendovima i to se vidi, bolje reći – čuje – i u njihovim pesmama. Korišćenje reči „brend“ je poraslo za čak 180%. Umetnici pominju imena konkretnih brendova 345% češće nego što su to radili pre 20 godina2 što reflektuje još jedan trend iz 2017: hvalisanje (#humblebrag). Evo samo par primer: DJ Khaled peva “Put that booty on that Gucci belt” („Opaši se tim Guči kaišem“), a Little Mix tvrde: “They call me Lamborghini.” („Zovu me Lamborgini“)

Komentarišući rezultate istraživanja, Nikola Grant, direktor marketing i komunikacija za UK i Irsku, rekla je: „Bilo da su u pitanju pank rok ili ženski bendovi, muzika reflektuje svet oko nas i zato je interesantno da vidimo kako se muzika današnjice razlikuje od muzike pre 20 godina. Društveni mediji praktično nisu ni postojali 1998. godine, ako ne računamo MySpace naravno, a od tada su tehnologije postale mnogo važnije u našoj svakodnevici. Današnja muzika to odražava, ali je zanimljivo videti da nismo baš potpuno narcisoidni – slušamo više pesama o ljubavi i veselih melodija nego što smo to radili ikada pre.

BRIT nagrade su postale globalna muzička institucija koja svake godine nagrađuje najbolje pesme sa britanskih top lista. Mastercard obeležava 20 godina kao glavni partner BRIT nagrada i nastavlja sponzorstvo u najprestižnijoj kategoriji Mastercard Album godine. 

Na kraju, još dve zanimljivosti – povodom 20 godina partnerstva Brits nagrada i kompanije Mastercard, čuveni producent Dejvid Arnold je kreirao Sobu za slušanje (Listening room) sa idejom da muzikom pomogne ljudima da prevaziđu problem u svojim odnosima –pogledajte kratak video.

Na kraju, ako Vas je interesovalo kako vaše prisustvo na društvenim mrežama zvuči kada je pretočeno u pesmu, otkrijte to logovanjem na Soundtrack of your life portal.

#StartSomethingPriceless

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Krenuo sa sportom, prešao na turizam, završio na internetima. Analogno dete u digitalnom svetu. Ne voli nepravdu. Kolumnista.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend