Vivijana Durante otvara 16. Beogradski festival igre!

0

Baletska zvezda Vivijana Durante otvoriće 16. Beogradski festival igre. Ona će se kratkom besedom obratiti publici u Beogradu, i to pred nastup Holandskog teatra igre, 24. marta u Centru Sava.

Vivijana Durante (1967) se smatra jednom od najvažnijih balerina svoje generacije, i jednom od najboljih interpretatorki klasičnog dramskog repertoara. Bila je primabalerina londonskog Kraljevskog baleta, Američkog baletskog teatra u Njujorku, Teatra milanske Skale i japanskog K-baleta.

Durante je rođena u Rimu, gde je sa samo šest godina započela školovanje u Baletskoj školi pri rimskoj Operi. Kada je imala deset godina, primetila ju je balerina Galina Samsova, i povela u Kraljevsku školu baleta u Londonu. Godinu dana kasnije, Vivijanina priča postaje inspiracija za televizijski dokumentarac pod naslovom „Samo želim da igram!“. Godine 1983. diplomirala je u Baletskoj školi, i odmah zatim, sa samo sedamnaest godina, dobila angažman u Kraljevkom baletu u Londonu. Sa devetnaest godina je promovisana u solistkinju, a sa dvadesetjednom je dobila zvanje primabalerine. Ujedno, postala je do tada najmlađa primabalerina ove kompanije, a godinu dana kasnije, 1990. godine, i najmlađa umetnica koja je dobila nagradu Ballet Evening Standard.

U londonskom Kraljevskom baletu, Durante je igrala sve glavne uloge u baletima Keneta MekMilana. Po rečima kritike, bila je nedostižna u baletima “Manon”, “Romeo i Julija”, ”Majerling”, “Rekvijem”, “Glorija”, “Princ pagoda”, kao i u ulozi Anastazije u istoimenom baletu, za koju je nominovana za Nagradu Lorens Olivije. Igrala je takođe u svim postavkama Frederika Aštona, naročito osvajajući publiku u njegovim baletima “Pepeljuga”, “Vragolanka”, “Rapsodija”, “Ondina”, “Mesec na selu”, “San letnje noći”, “Simfonijske varijacije”… U klasičnim delima, postavljala je sa neopisivom lakoćom nove tehničke i dramske standarde tumačeći glavne role u baletima “Labudovo jezero”, “Krcko Oraščić”, “Žizela”, “Uspavana lepotica”, “Bajadera”, “Don Kihot”, “Rajmonda”, “Dijana i Akteon”, “Silvija”…

Vivijana Durante je bila inspiracija za brojne koreografe. Posebno za nju, kreirane su uloge u celovečernjim postavkama Vejna MekGregora i Amadea Amodija. Kao baletska zvezda, izvodila je često Balanšinov repertoar u produkciji Njujork Siti baleta. Neretko je snimala balete za televiziju, i bila na naslovnim stranicama časopisa Vogue, Elle, Cosmopolitan, Hello, Harpers Bazar…Pozirala je na fotografijama koje su pratile poznate kampanje Karla Lagerfilda i Valentina, i pojavljivala se i u reklamama za Gap i Tojotu.

Godine 1999., jedan nesporazum između Vivijane Durante i Kraljevskog baleta, eskalirao je u pravu medijsku oluju. Problem je nastao u odnosima između dve tadašnje primabalerine, nakon čega je Durante, kao jedna od najvećih zvezda britanskog baleta, spektakularno napustila trupu i pridružila se Američkom baletskom teatru u Njujorku, kao primabalerina. Ugovor sa ovom trupom joj je dozvoljavao da mnogo više gostuje, pa je tako otpočela seriju nastupa sa Baletom milanske Skale, Baletom u Tokiju i Baletom drezdenske Opere. Od 2003. do 2012. godine bila je primabalerina japanskog K-baleta, koji je osnovao njen kolega iz londonskog Kraljevskog baleta, Tecuja Kumakava. Gostujući, izvodila je sva Balanšinova dela, ali i balete Rudolfa Nurejeva, Rolana Petija, Uve Šolca…

Izvor fotografije: Beogradski festival igre

Danas je Vivijana Durante pokrovitelj škole Hamond i Novog engleskog baletskog pozorišta, a 2011. i 2016. godine je bila član žirija međunarodnog baletskog takmičenja u Lozani, gde je i sama (1984. godine) ponela zlatnu medalju. Durante je 2016.godine diplomirala u oblasti baletske pedagogije na Kraljevskoj baletskoj akademiji u Londonu, i iste godine se vratila u Kraljevski balet kao pedagog.

Kritičari su uvek isticali njenu kombinaciju besprekorne tehničke veštine i glumačkih sposobnosti, opisujući je kao mešavinu latinske strasti i britanske hladnoće. Njene interpretacijeu baletima “Anastazija” i “Manon” (sa ruskim igračem Irekom Muhamedovim) označene su kao jedne od najboljih. Independent ju je nazvao “neprevaziđenom glumicom”, Daily Telegraf “jednom od najvećih svetskih igračica”, a Mail on Sunday “budućnošću igre u Britaniji”.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, od kojih su najvažnije Prix de Lausanne (1984.), Time Out nagrada (1989), Evening Standard nagrada (1989), Premio Positano (1991), nominacija za Lorens Olivije nagradu (1997)… Bila je igračica godine u Britaniji, Italiji, Čileu, Japanu…

Durante je udata za poznatog britanskog književnika i novinara Najdžela Klifa. Imaju sina i žive u Londonu.

……..

16 Beogradski festival igre održava se od 22 marta do 12 aprila, i na scene u Beogradu, Novom Sadu i Vršcu dovodi 16 međunarodno priznatih trupa, iz 11 zemalja. Na svečanom otvaranju Festivala, pred oko 3.000 gledalaca u beogradskom Centru Sava, nastupiće Holandski teatar igre iz Haga sa delima Pola Lajtfuta, Sol Leon i Marka Gekea.

Oglašavanje

O autoru

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend