Majstorski kurs baleta u okviru 16. Beogradskog festivala igre

0

Tokom predstojećeg, 16. Beogradskog festivala igre, jedan od vodećih evropskih pedagoga klasičnog baleta, maestro Emilijano Pikoli iz Rima, održaće u Beogradu svoj treći majstorski kurs, i to od 24. do 29. marta 2019. godine.

Kurs je namenjen različitim uzrastima učenika, od 8 do 18 godina, koji pohađaju profesionalne baletske škole u Srbiji, kao i mladim igračima. Maestro Pikoli će u Beogradu svakodnevno voditi časove klasičnog baleta i repertoara sa ciljem da deci i mladim igračima približi nove metode iz oblasti pedagogije klasičnog baleta  kao i najsavremenije trendove evropske baletske škole i savremene scene.

Nikolina Pašagić, učenica Baletske škole Nacionalne fondacije za igru

Majstorski kurs će se održati u prostorijama Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru u Beogradu, u Kolarčevoj 3. Grupe će biti podeljene na nekoliko nivoa, a kao i prethodnih godina, očekuje se oko 60 aktivnih polaznika.

Prijave za majstorski kurs za učenike profesionalnih baletskih škola i mlade igrače, vrše se u Nacionalnoj fondaciji za umetničku igru, putem telefona 0603500504 ili na e-mail: director@nationalfoundation4dance.com

Emilijano Pikoli je diplomirao u Baletskoj školi Opere u Rimu, pod vođstvom Elizabete Terabust. Radio je sa brojnim poznatim pedagozima, uključujući Dereka Dina, Viktora Litvinova i Masima Morikonea. Još za vreme školovanja, ostvario je zapažene uloge u Burnonvilovom „Napulju“, Mjasinovom „Grku Zorbi“, Pistonijevoj „La Stradi“, Prebilovom „Don Kihotu“ i „Krcku Oraščiću“, kao i u koreografijama Maura Bigoncetija i Dereka Dina.

Svoj prvi profesionalni angažman je dobio u Operi u Nici, gde je igrao u koreografijama Frederika Aštona, Džona Kranka i Leonida Mjasina. Svoju karijeru je nastavio u Baletu Opere u Bordou, trupom sa kojim je ostvario brojne turneje po Aziji. Kasnije se priključuje kompaniji Aterbaleto u Ređo Emiliji, u postavkama Morisa Bežara i Fabricija Monteverdea. Nastupao je često i u Areni u Veroni.

Nakon boravka u Italiji, ponovo se vraća u Francusku, i to u Balet Kapitol iz Tuluza, gde je igrao u svim klasičnim produkcijama, ali i u postavkama Jiržija Kilijana, Uve Šolc, Pitera Martinsa, Žorža Balanšina, Hansa van Manena…  Godine 2004. dobija francusku državnu diplomu za pedagoga umetničke igre, i počinje da predaje na Konzervatorijumu u Tuluzu, ali i kao gost u drugim evropskim školama.

Takođe je predavao analizu pokreta u osnovnim školama, za decu od 5-10 godina. Tokom 2011. godine, bio je angažovan kao balet majstor za produkcije Amedea Amodija. Iste godine, otpočinje saradnju sa rimskom Baletskom akademijom i postaje direktor baletskog departmana u centru D.A.F., posebno angažovan na kursevima stručnog usavršavanja. Emilijano Pikoli je često član žirija baletskih takmičenja u Italiji i inostranstvu, dok su mnogi njegovi učenici danas igrači u Baletu Opere u Rimu i Baletu Teatra San Karlo u Napulju, ili učenici prestižnih škola.

Oglašavanje

O autoru

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend