U susret događaju: 25. jubilarna fijakerijada u Surduku  održaće se na terenu fudbalskog kluba „Borac“ u nedelju 30. septembru, u organizaciji konjičkog  kluba „Conversano“. Ovaj događaj je završna fijakerijada u Srbiji u 2018. godini na kojoj će se takmičiti konji u kategorijama dvopreg i četvoropreg na kapije na 1500m,  koji su u ovoj godini osvojili najveći broj poena. Nakon Surduka, održaće se još jedno završno takmičenje za dvopreg na sajmu konjarstva “HorseVille” u Novom Sadu u oktobru, gde će proglasiti pobednika i dodeliti mu zlatnu potkovicu. Na fijakerijadi u Surduku biće predstavljeni  konji iz 45 konjičkih klubova u Srbiji koji su na osnovu rezultata na ovogodišnjim takmičenjima po broju poena stekli uslove da učesvuju.

Na  Fijakerijadi u Surduku učestvovaće više od 100 grla i oko  45 zaprega.

 Prisutni će moći da uživaju i u revijalnom delu u okviru kog će biti prikazani najlepši lipicaneri iz cele zemlje. Na revijalnom delu ocenjenju se hod grla, ponašanje konja, izgled zaprege.

Lipicaneri se smatraju najpametnijom rasom konja, dobre ćudi, lakom za dresuru. Rasa je nastala i dobila ime oko 1580. godine po ergeli Lipica u današnjoj Sloveniji, gde su se konji uzgajali za austrijski dvor. Ono što je veoma karakteristično i zanimljivo jeste da su mladi ždrebci lipicanera  crni, a tokom odrastanja dlaka iz crne postepeno prelazi u belu, dok ne postanu potpuno beli.

Prosečna cena lipicanera je od 500, pa  sve do 5000evra.

„U vlasništvu organizatora Fijakerijade u Surduku, konjičkog kluba „Conversano“,  je lipicaner Maestozo Trumpeta koji nosi titulu apsolutnog šampiona sedam godina unazad.  Njegova vrednost se smatra neprocenljivom. Uvršten je u jednog od najboljih konja na svetu u poslednjih 200 godina.“ izjavila je Jovana Turaković suvlasnica konjičkog kluba „Conversano“.

U okviru programa članice  konjičkog kluba „ Mirela“ iz Belegiša će izvesti ples na konjima.

Osim konjičkih klubova, na događaju će učestvovati folklorni ansambl „  Branko Marković“ , tamburaški orkestar „Dema Miro, mažoretkinje i udruženja žena iz čitavog Srema koje će izložiti svoje proizvode.

 

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend