Kongres Unije umetničke igre Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (16 + 1) počinje u Beogradu

0

Godišnji susret i konferencija zemalja centralne i istočne Evrope (CIEZ, 16 + 1) počinje u Beogradu 7. aprila, i trajaće do 12. aprila, 2019. godine. Kongres je planiran u okviru 16. Beogradskog festivala igre, a očekuje se da će okupiti oko 50 stručnjaka iz oblasti baleta, savremene igre i umetničke produkcije. Tema kongresa se odnosi na budućnost umetničke igre i njenu pozicija unutar tržišta kreativnih industrija, kroz primere dobre saradnje i održive prakse.

“Uzimajući u obzir uticaj Beogradskog festivala igre u zemljama centralne i istočne Evrope (CIEZ, 16 + 1), ali i u naširem međunarodnom okviru“, Ministarstvo kulture Kine je poverilo organizaciju kongresa i godišnjeg susreta Unije savremenog pozorišta i umetničke igre, upravo ovom Festivalu.  Održavanje Kongresa Unije umetničke igre Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (16 + 1) u Beogradu, podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Pored konferencijskog programa, učesnici Kongresa imaće priliku da prisustvuju predstavama 16. Beogradskog festivala igre i razgovaraju sa koreografima Dadom Masilo, Ohadom Naharinom i Jakopom Godanijem. Takođe je planirana poseta Narodnom pozorištu u Beogradu, kako bi se gosti upoznali sa istorijom baleta u Srbiji i otkrili repertoar i planove Baleta nacionalnog teatra. Učesnici kongresa će posetiti probe Ansambla Kolo, gde im je ponuđena i kratka radionica.

Kulturna unija umetničke igre Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, nastala je tokom Prvog foruma umetničkih saradnji u maju 2016. godine u Pekingu. Uz podršku Ministarstva kulture i turizma Kine i Pokrajinske vlade Pekinga, Pekinška akademija igre predložila je zajedničko potpisivanje  Statuta unije umetničke igre 16 + 1. Tokom dvogodišnjeg razvoja, Unija je postala vodeća platforma za promociju umetničke i kulturne razmene i saradnje između Kine i zemalja partnera Unije.  Rad i zaključci Unije su uvedeni u priručnike ministarstva kulture Bugarske i Mađarske, potpisani od strane kineskog premijera i premijera ovih zemalja. Do sada, sa jedanaest institucija pridruženih Uniji tokom 2018., članove Unije čine ukupno 34 referentne institucije koje se bave umetničkom igrom iz Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Beogradski festival igre i Nacionalna fondacija za igru su jedni od osnivača i aktivni članovi saveta Unije. Tako je Baletska škola Nacionalne fondacije za igru uspostavila stalnu i plodnu saradnju sa Pekinškom akademijom za igru, čija je zajednička predstava bila održana povodom 3. Foruma gradonačelnika Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, u oktobru 2018 godine u beogradskom Pozorištu na Terazijama.  Predstava je dobila vredne pohvale od domaćina i gostiju i doprinela započinjanju uspešnog skupa. Istovremeno, Baletska škola Nacionalne fondacije za igru u Beogradu, angažuje brojne kineske baletske pedagoge i stručnjaje za rad sa domaćim mladim talentima i igračima.

Oglašavanje

O autoru

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend