U Nišu će danas biti svečano otvoren prvi Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću”, pripremljen u organizaciji niškog Narodnog pozorišta, kada će ujedno biti i obeležen DanNarodnog pozorišta u Nišu.

Kao jedini pozorišni festival koji na jednom mestu želi da okupi pozorišnu umetnost balkanskog kulturnog prostora, „Teatar na raskršću” ima cilj da afirmiše sličnosti i razlike kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti prostor – države Srbije i grada Niša, kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva. Takođe, njegov cilj je i: jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti i stvaralaca, razmene ideja i pozorišnih praksi, dok je posvećen je izazovima i perspektivama savremenog pozorišta.

Programski savet „Teatra na raskršću”, koji je takmičarskog karaktera, čine istaknuti pozorišni stvaraoci iz Srbije i regiona: Nebojša Bradić, srpski pozorišni reditelj (predsednik), Aleksandar Milosavljević, srpski pozorišni kritičar, profesor dr Darko Lukić, hrvatski teatrolog, Dejan Lilić, makedonski glumac, Dejan Petković, srpski teatrolog, Dejan Stojiljković, srpski pisac i mr Spasoje Ž. Milovanović, upravnik Narodnog pozorišta u Nišu i srpski teatrolog.

„Ideja o osnivanju pozorišnog festivala u Nišu postoji već nekoliko decenija, jedan od koraka bio je i glumački festival ‚Glumbal’, ali su tek početkom ove sezone, uz punu podršku i pokroviteljstvo gradonačelnika i Skupštine grada Niša, stvoreni uslovi za realizaciju jednog ovako značajnog projekta za pozorišni život čitavog regiona”, rekao je Spasoje Ž. Milovanović, teatrolog, upravnik Narodnog pozorišta u Nišu i selektor Festivala.

Pored osam takmičarskih predstava iz zemlje i regiona i predstave u čast nagrađenih, čije su premijere odigrane u kalendarskoj godini koja prethodi ovom festivalu, a u selekciji Spasoja Ž. Milovanovića, biće organizovan i čitav niz pratećih programa – okrugli sto kritike, tribina „Teatar na raskršću”, odnosno promocije knjiga i pozorišnih časopisa.

Festivalski stručni žiri će dodeliti nagrade za: najbolju predstavu, režiju, scenografsko i kostimografsko ostvarenje, originalnu scensku muziku, scenski pokret, četiri glumačke nagrade (za najbolju žensku ulogu, najbolju mušku ulogu, najbolju mladu glumicu i najboljeg maldog glumca), nagrada okruglog stola kritike, specijalna nagrada Festivala, nagrada publike za najbolju predstavu, kao i nagrada novinarskog žirija. Ove godine, stručni žiri je u sledećem sastavu: glumac, reditelj, producent i TV voditelj Bogdan Kostea, glumac i profesor Enver Petrovci, glumica i dramska spisateljica Katarina Kocevska, glumica Mia Beogvić i reditelj Branislav „Žaga” Mićunović.

Prvi Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću” biće održan od 11. do 19. marta 2019. Karte za predstave možete da kupite na blagajni Narodnog pozorišta u Nišu.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni član. Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend