Na Večernjoj sceni Pozorišta „Boško Buha“ večeras će (u 20 časova) biti izvedena kultna predstava „Iza kulisa“.

Predstava "Iza kulisa" (2012)(Fotografija: Predstava „Iza kulisa“, 2012)

Dramu „Iza kulisa“ napisao je (sa matematičkom preciznošću) Majkl Frejn (engl. Michael Frayn). Ovo je komedija o jednoj glumačkoj trupi, koja u prvom činu priprema farsu, u drugom činu je na turneji izvodi, samo što tada mi (gledaoci) prisustvujemo događajima otpozadi (iza kulisa), da bismo u trećem činu ponovo gledali poslednje izvođenje farse, koja se pred očima publike raspada zbog unutrašnjih sukoba trupe. To je priča o nekim ubogim glumcima, od kojih su se pojedini proslavili u televizijskim sapunicama ili reklamama, a neki jedva da i znaju gde se nalaze. Da bi se, međutim, ova Frejnova komedija pretvorila u pozorišnu predstavu, ona zahteva vrhunske glumce, visoku koncentraciju i veliki trud, jer se svaki čin u postupcima (kao i u priči) za nijansu razlikuje od predhodnog, ali i da bi se postigla lakoća i zabavnost u kojoj posle treba da uživaju gledaoci.

Predstava "Iza kulisa" (2012)(Fotografija: Predstava „Iza kulisa“, 2012)

Igraju: Aleksandar Radojičić (Andrija Milošević), Andrijana Tasić-Oliverić, Bojana Ordinačev, Goran Jevtić, Jelena Trkulja, Katarina Marković, Miloš Vlalukin, Nemanja Oliverić i Nenad Nenadović.

Reditelj: Jug Radivojević.

Prevod (adaptacija scenarija): Ivana Dimić.

Scenarista (dramaturg): Ivana Dimić.

„Komad „Iza kulisa“ prevela sam sa engleskog 1991. Ako bi mu se dodelile antropomorfne osobine, ovaj prevod bi sad slavio punoletstvo. Tada sam ga prevela za potrebe pravljenja predstave u svom tadašnjem matičnom pozorištu, „Atelje-u 212“. Premijera je bila davne, strašne i burne 1992. godine (u režiji Alise Stojanović), a igrala ju je prva postava „Ateljeovog“ ansambla. Predstava je bila uspešna i rado gledana, pa tako i dugoveka – igrala se 150 puta (sve do 26. decembra 2002). Pozorište „Boško Buha“ (2012. godine) odlučilo je da postavi ovu predstavu sa svojim izuzetno darovitim ansamblom i rediteljem Jugom Radivojevićem, koji sa sigurnošću, vedrinom i profesionalnim pouzdanjem režira ovaj komad – komplikovan za postavljanje i divan za gledanje“, rekla je dramaturg Ivana Dimić.

Predstava "Iza kulisa" (2012)(Fotografija: Predstava „Iza kulisa“, 2012)

Predstava „Iza kulisa“ premijerno je odigrana 9. maja 2012. godine. Karte za večerašnje izvođenje ove predstave možete kupiti na biletarnici Pozorišta „Boško Buha“.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni član. Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend