Nakon 230 godina od nastanka, Mocartova opera „Don Đovani” ili „Kazna jednog razvratnika” biće izvedena 28. i 29. jula 2018. od 21 čas u „Kombank dvorani”.

„Don Đovani” ili „Kazna jednog razvratnika” jeste priča o razvratniku koji ne bira sredstva u cilju osvajanja lepih žena – bilo kog staleža. Radnja se odvija u dva čina, oko Don Đovanijevog odnosa sa tri žene: Dona Ane, Done Elvire i Cerline. Uz pomoć sluge Leporela, on ide iz jednog u drugo osvajanje. Međutim, kada pokuša da napastvuje Donu Anu, verenicu Don Otavija, sve kreće po zlu. Uhvaćen na delu, u dvoboju ubija Dona Aninog oca Komendatorea.

U grad stiže Dona Elvira, Don Đovanijeva nekadašnja žrtva, koja želi osvetu. U potrazi za novim izazovima zavodnik pronalazi novu žrtvu, seljančicu Cerlinu, koja treba da se uda za Mazeta. Sve njegove žrtve otkrivaju njegove podvale i udružuju se u osveti. Uz pomoć sluge Leporela on uspeva da izbegne njihove zamke.

Bežeći od njih stiže na groblje, gde Komandatoreova statua oživljava. U svojoj bahatosti odlučuje da sablasnog tipa pozove na večeru. Dona Elvira, koja i dalje voli Don Đovanija, moli ga da se promeni. Uzalud! Kamena statua stiže na večeru i traži od njega da se pokaje. Međutim, Don Đovanija ništa ne može da natera da promeni svoju prirodu i zato se pred njim otvara pakao u koji ga odvlače demoni.

Nastala u godini očeve smrti, opera „Don Đovani” ili „Kazna jednog razvratnika”, koji je bio inspiracija Molijeru, Bajronu, Kamiju… poseduje elemente Mocartove tragedije. Zapravo, ona je refleksija njegovog života. Kao jedan od najpoznatijih ljudi svoga doba i, kako ga opisuju, čovek velike inteligencije i dobrote – u čijoj su ličnosti sadržani elementi heroizma, buntovništva i protesta, ali i čulnosti, istovremeno je bio i jedan od najvećih  zavodnika u svetskoj istoriji, to jest otelovrenje čoveka neodoljive erotske privlačnosti.

U strahu od mogućnosti da ga pokojni otac kazni zbog razvratnoga života, Mocart  prepoznaje svu sudbinu, a oca u mrtvom oficiru koji odvodi Don Đovanija u pakao.

Ovog puta „Don Đovani” je bio inspiracija američkoj muzičkoj asocijaciji „GIPAC” i umetničkim partnerima iz „Kombank dvorane”, te će legenda o zavodniku legenda o zavodniku koji je bio fatalan za dame svog vremena, ali i za samog sebe „prodisati” scenom renovirane bioskopske, koncertne, pozorišne, ali i operske sale – nastale na temeljima čuvenog beogradskog „Doma sindikata”.

Članove Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” predvodiće maestro Gregori Bukalter, dirigent iz „Metropoliten opere” iz Njujorka, dok će na sceni zablistati primadona opere Narodnog pozorišta u Beogradu – Jasmina Trumbetaš Petrović, zatim Aleksandar Stamatović, Stevan KaranacMiroslav MarkovskiMarko Pantelić, ali i svetski priznati umetnici Džongtao LiVanže ŽangŽang ŽangJuksjuan Či i Minjon HaoRežija je poverena mladom reditelju Aleksandru Nikoliću, koji će predvoditi ovaj kreativni tim.

Karte za ovaj veliki kulturni događaj su već u pretprodaji, a možete ih kupiti po promotivnim cenama na biletarnici „Kombank dvorane” ili putem veb-sajta „Eventim-a”.

(Fotografije: Opera „Don Đovani” ili „Kazna jednog razvratnika” – Volfgang Amadeus Mocart, 1787; „Vikimedija”)

Oglašavanje

O autoru

Umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni član. Student.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend