Otvaranje izložbe fotografija sa motivima urbanih prostora „Oko umetnika“

0

Nastavljajući seriju izložbi savremene fotografije sa motivima urbanih prostora, Institut za studije kulture i hrišćanstva organizuje izložbu fotografija „Oko umetnika“. Izložba „Oko umetnika“ se otvara danas, 4. septembra, u 19 časova u izložbenom holu Narodne banke Srbije (Nemanjina 17, Beograd). Na izložbi će biti predstavljena dela savremenih fotografa: Ivane Todorović, Tijane Lubure, Jana Valoa, Aleksandra Dedića i Bojana Džodana.

Izložbu će otvoriti prof. dr Zorica Tomić.

Tokom otvaranja izložbe posetioci će biti u prilici da čuju Classico String Quartet koji čine: Margo Ivanović-Režk, Emilija Mladenović, Ena Vaganek i Leontina Martic.

Izložba „Oko umetnika“ nastala je iz želje da se publici koja živi i posećuje Beograd i široj kulturnoj javnost predstave skuplture koje predstavljaju inspiraciju za nova umetnička dela – fotografije savremenih fotografa Srbije.

Fotografi su bili pozvani da kroz objektive svojih fotoaparata interpretiraju neka od najznačajnijih skulptura u javnom prostoru na teritoriji Srbije. Medij fotografije je tako postao medij novog gledanja na umetnička ostvarenja prošlosti koja, zajedno sa okruženjem u kom se nalaze, oblikuju naše urbane prostore. Fotografi su mogli bez ograničenja, ponuditi svoje viđenje dela nekih od najznačajnijih skulptorskih dela XX veka koje se nalaze u javnom prostoru na teritoriji Srbije (fokusirajući se, na primer, na svetlost, teksturu, formu, kontekst…).

Skupture koje su bile inspiracija umetnicima su:

Toma Rosandić – Igrali se konji vrani, Skupština Republike Srbije, Beograd
Olga Jančić – Kompozicija, Petrovaradinska tvrđava, Novi Sad
Olga Jevrić – Narodni heroj, park Manjež, Beograd
Sreten Stojanović – Petar Petrović Njegoš, Beograd
Antun Augustinčić – Spomenik oslobodiocima, Niš
Ivan Meštrović – Spomenik neznanom junaku, Avala
Risto Stijović – Sedeći ženski akt, park Manjež, Beograd

Izložba će biti otvorena za posetioce radnim danima do 18. septembra.

BIOGRAFIJE AUTORA

Aleksandar Dedić, rođen u Novom Pazaru, živi u Nišu. Fotografijom se bavi od 1989. Realizovao je jednu samostalnu i više grupnih izložbi. Sarađivao je sa listom Sport.

Bojan Džodan je imao dve samostalne izložbe i učestvovao na više od 20 grupnih izložbi. Predavao fotografiju dve godine u centru za talente Beograd II. Poslednjih nekoliko godina sarađuje sa brojnik kompanijama i organizacijama (USAID, Nordeus, General Electric, Qatar Airways Serbia, Mad Head Games, A Blok, Lenovo, McCANN Belgrade). Izabrane nagrade: 1. mesto 24 Frame 2015, Fotorama pohvala 2014, HIPA finalista 2013, World Photography Organization pohvala 2012, „100 NAJ“ po izboru ReFoto magazina 2012. i Fiap bronzana medalja 2010.

Ivana Todorović, slobodni umetnik, rođena u Beogradu. Diplomirala u klasi profesora Čedomira Vasića na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku slikarstvo. Član je ULUS-a. Učesnik je slikarskih i foto kolonija. Osvajala je i značajne foto nagrade. Do sada je realizovala dve samostalne i preko 40 grupnih izložbi u zemlji i regionu.

Jan Valo, rođen u Kisaču, živi u Novom Sadu. Član Fotografskog kluba „Vojvodina“ Novi Sad, Foto Saveza Srbije, „Grupe 32“ iz Beograda. Fotografa 1. klase FA1 FSS (Foto Saveza Srbije) od maja 2015. – Učesnik međunarodnog takmičenja fotografa „Foto Finiš“ u Nišu, „Foto maratona“ u Novom Sadu, „24 Kadar“ u Novom Sadu, raznih foto safarija i foto radionica. Učesnik grupnih izložbi u Fotografskom klubu Vojvodina kao i izložbi „Grupe 32“ iz Beograda, mnogih međunarodnih foto-konkursa kako u Srbiji tako i u inostranstvu i dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada.

Tijana Lubura, rođena u Sarajevu, živi u Beogradu. Jedna je od osnivača fotografske „Grupe 32“ i koordinator izložbi „Čuvari trenutaka“. Fotografijom se bavi iz ljubavi prema umetnosti. Učesnica je 16. grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Sa fotografijama „Slike grada“ i „Imanje manastira Kaona“ osvojila je 1. mesta na konkursima tokom 2012. godine. Pored objavljivanja fotografija u mnogim štampanim medijima, izdvaja naslovne strane, časopisa „Pravoslavlje“ (br. 1086) i knjige “Cum Îndrumăm copilul În viaţa duhovnicească“ – Elizabeth White (izdavačka kuća “ Editura Sophia“).

Oglašavanje

O autoru

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend