Monteverdijeva opera „Orfej“ večeras na Velikoj sceni Madlenianuma!

0

Večeras, 23. oktobra, u 19:30h, Opera i teatar Madlenianum u koprodukciji sa Novom beogradskom operom predstaviće, po treći put, u Beogradu Monteverdijevu operu ORFEJ – najbolju operu u prošloj sezoni.

Opera Orfej komponovana je 1607. godine u Mantovi, a premijerno je predstavljena u Beogradu 18. novembra prošle godine, i to prvi put posle 410 godina! Kompletno rasprodana mesta Velike sale Madlenianuma u Zemunu, te izuzetan prijem kod publike i kritičara pokazali su da je barokna opera postala ne samo prihvaćen nego i potreban žanr klasične muzičke scene u Beogradu.


Mladi umetnici iz zemlje i inostranstva, pod umetničkom upravom pobeničkog tima Marijane Mijanović i dirigenta Predrage Goste, uspeli da dočaraju duh opere sa početka XVII veka sa velikim uspehom. Uz režiju nagrađivanog nemačkog reditelja Daniela Pflugera, kostime i scenografiju Tijane Trailović, te arhaični zvuk baroknih instrumenata iz Monteverdijevog doba (čembalo, orgulje, teorba, viola da gamba, barokna violina, viola, renesansni kornet i sagbat…), tim NOVE BEOGRADSKE OPERE prikazao je pravu lepezu slika i zvuka. Naš renomirani bariton Nikola Diskić u ulozi Orfeja i hrvatska sopranistkinja Antonia Dunjko u ulozi Euridike bili su predivan par među domaćim i stranim solistima, među kojima su sopran Radoslava Vorgić, tenori Marko Živković i Ljubomir Popović, mecosopran Dragana Popović, bas-bariton Sreten Manojlović i mnogi drugi.

Ova opera odvešće vas u čarobni svet Arkadije Pastoralije – izmišljenog mesta gde su ljudi i mitska bića kao Pan, satiri, ninfe i vilenjaci sjedinjeni sa prirodom. Uživajući u zadovoljstvima ovoga sveta, ova priča govori o nedostižnosti sreće i prolaznosti života, te odlazak u zagrobni život u koji svi moramo poći. Hrabri Orfej odlučuje da se suprostavi prirodnim silama i ponizi Had, te odlazi u potragu za svojom tragično preminulom Euridikom, u nadi da će je izvesti iz ponora pakla i vratiti nazad u život. Ova nedostižnost i želja da neke stvari u životu promenimo čak i kada je to nemoguće deo je svih nas.

Opera Orfej dobila je 2 nagrade od Udruženja muzičkih umetnika Srbije i časopisa „Muzika klasika“ kao najbolji muzički projekat u 2017. godini, a kulturni blog Belgrade Edt Culture proglasio ga je najboljom operom u 2017/18. sezoni.

Oglašavanje

O autoru

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend