Uzimajući u obzir uticaj Beogradskog festivala igre u zemljama centralne i istočne Evrope (CIEZ, 16 + 1), ali i u naširem međunarodnom okviru“, Ministarstvo kulture Kine je poverilo organizaciju kongresa i godišnjeg susreta Unije savremenog pozorišta i umetničke igre, upravo ovom Festivalu. Godišnji susret i konferencija će se održati u Beogradu, od 7. do 12 aprila, 2019. godine, u vreme 16. Beogradskog festivala igre, a očekuje se da će okupiti oko 50 stručnjaka iz oblasti baleta, savremene igre i umetničke produkcije.

 

Kulturna unija umetničke igre Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, nastala je tokom Prvog foruma umetničkih saradnji u maju 2016. godine u Pekingu. Uz podršku Ministarstva kulture i turizma Kine i Pokrajinske vlade Pekinga, Pekinška akademija igre predložila je zajedničko potpisivanje Statuta unije umetničke igre 16 + 1. Tokom dvogodišnjeg razvoja, Unija je postala vodeća platforma za promociju umetničke i kulturne razmene i saradnje između Kine i zemalja partnera Unije. Rad i zaključci Unije su uvedeni u priručnike ministarstva kulture Bugarske i Mađarske, potpisani od strane kineskog premijera i premijera ovih zemalja. Do sada, sa jedanaest institucija pridruženih Uniji tokom 2018., članove Unije čine ukupno 34 referentne institucije koje se bave umetničkom igrom iz Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Beogradski festival igre i Nacionalna fondacija za igru su jedni od osnivača i aktivni članovi saveta Unije. Tako je Baletska škola Nacionalne fondacije za igru uspostavila stalnu i plodnu saradnju sa Pekinškom akademijom za igru, čija je zajednička predstava bila održana povodom 3. Foruma gradonačelnika Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, u oktobru 2018 godine u beogradskom Pozorištu na Terazijama. Predstava je dobila vredne pohvale od domaćina i gostiju i doprinela započinjanju ovog uspešnog skupa. Takođe, Baletska škola Nacionalne fondacije za igru u Beogradu, postala je jedina institucija u regionu, u kojoj rade kineski baletski pedagozi i stručnjaci iz oblasti baletske anatomije.

Oglašavanje

O autoru

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend