Pred čitaocima se nalazi prva knjiga drama „Maratonci trče počasni krug”, koja se nalazi u sklopu izabranih dela Dušana Kovačevića.

„Sećajući se grada i ulica detinjstva, kojima sam protrčao zagledan u nebo, po kojem su leteli moji golubovi, sa osmehom za‚strašne’ događaje i tugom kad se uništava i nestaje nešto lepo i vredno, napisao sam prvu dramu za pozorište ‚Maratonci trče počasni krug’. Pisao sam je dve godine po podstanarskim sobama – kao tragediju jednog mladog čoveka, prisiljenog da se bavi pogrebnim poslovima u familiji metuzalema. Pisao sam je kao sopstveno osećanje nemoći i želje da napustim ‚pogrebnu državu’. Kada sam je pročitao kao završni rad na trećoj godini studija, ispostavilo se da je reč o komediji, odnosno da sam se od užasa branio smehom, ironijom, cinizmom i crnim humorom – crnim kao moja osećanja tih godina u takvoj državi”, kaže je o svom komadu naš poznati dramaturg Dušan Kovačević, upravnik „Zvezdara teatra”.

„Maratonci trče počasni krug” je verovatno najpoznatije ostvarenje srpske kinematografije, a u ovoj knjizi možete naći još i drame „Radovan Treći”, „Svemirski zmaj”, „Šta je to u ljudskom biću što ga tera prema piću?”, kao i prolog Dušana Kovačevića o pisanju, piscima, pozorištu

„Svet koji slika Kovačević jeste smešan, ali se sa njim ne pravi humoristički kompromis. Radovan Treći je opasan u svojoj neprilagođenosti i skučenosti shvatanja, dok Topalovići završavaju dramu u automobilu – gazeći sve živo pred sobom. Upravo preko tih zatamnjenih, crnohumornih preliva njegovih tekstova stiže do nas turobna dijagnoza o nesolidnosti jednog mentaliteta, pa čak i čoveka uopšte”, svojevremeno je rekao pisac Slobodan Selenić.

Knjigu drama „Maratonci trče počasni krug” možete da kupite u „Lagunim” knjižarama ili putem veb-prodavnice, gde uvek možete pronaći sva najnovija izdanja i aktuelne akcije, kao i u Knjižarama „Vulkan” i Knjižarama „Delfi”, odnosno u knjižari „Booka”.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni član. Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend