Ruski predsednik Vladimir Putin večeras će svečano otvoriti gostujuću izložbu „Državnog ermitaža u Muzeju istorije umetnosti u Beču. Na izložbi „Ermitaž u gostima. Remek-dela od Botičelija do van Dajka” biće prikazana najbolja dela evropskog slikarstva.

(Fotografija: „Katarina Velika ispred ogledala” – Vigilije Eriksen, 1762 – 1764; ©Pavel Demidov)

Zbirka kulturnoistorijskog muzeja „Ermitaž” iz Sankt Peterburga je stigla u Beč. Četrnaest slika iz perioda renesanse do ranog klasicizma biće izloženi pred bečkom publikom. Posetioci će biti u prilici da vide platna slikarskih majstora poput Sandra Botičelija, Tintoreta, Ambrozijusa Holbajna, Rembranta i Antonisa van Dajka.

(Fotografija: „Marija Terezija sa statuom mira” – Anton von Maron, 1773; ©KHM-Museumsverband)

Nekada su austrijska dinastija Habzburg i ruski carski dvor bili zainteresovani za umetnost sličnih motiva, tema i istorijske građe, zbog čega su Umetničko-istorijskog muzeja u Beču, kao i „Državni ermitaž”, i danas umnogome slični.

(Fotografija: „Pogled na hram kod Agrigenta i 1778” – Jakob Filip Hakert, 1778; ©Госуда́рственный Эрмита́ж)

Izložba „Ermitaž u gostima. Remek-dela od Botičelija do van Dajka”, koja će biti otvorena od 6. juna do 2. septembra 2018, osmišljena je kao prikaz dela iz „Ermitaža”, zajedno sa platnima iz Muzeja istorije umetnosti u Beču. Evropa i dalje predstavlja zajednički kulturni prostor, tako da će svako umetničko delo iz Rusije u izložbenom prostoru „komunicirati” sa svojim bečkim „parom”, čime će se dodatno naglasiti njihova međusobna sličnost, povezanost i jedinstvo.

(Fotografija: „Pejzaž kod Sadberija, Sofolk” – Tomas Gejnsboro, 1746 – 1750; ©KHM-Museumsverband)

Vaši komentari na tekst

O autoru

Umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni član. Student.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend