Prva izložba o ožalošćenoj austrijskoj carici Sisi

0

Dok u današnje vreme ljudi mogu da budu u žalosti kako hoće, u 19. veku je postojalo pravilo za ponašanje rodbine pokojnika ne samo na evropskim dvorovima nego i u građanskom društvu. Vreme žalosti za pokojnikom bilo je podeljeno u tri faze: vreme duboke žalosti, opšte žalosti i završetak. Žene su morale i u odevanju da se pridržavaju pravila i da se suzdržavaju od šarenih boja i velikog nakita.

unnamed

„Mater Dolorosa – ožalošćena carica Elizabeta“ naslov je nove izložbe koja se prikazuje u odaji za zvanične prijeme u carskim apartmanima bečkog Hofburga. Kroz izložbu ekskluzivno vodi svakog drugog petka u mesecu kustoskinja Olivija Lihtšajdl u 15:30 časova. Pojedini predmeti koji su u vlasništvu dvorca Šenbrun i iz privatnih zbirki po prvi put su predstavljeni javnosti. Oni pričaju uzbudljivu priču o odnosu carice prema žalosti ali i o društvenim konvencijama na tu temu u 19. veku.

unnamed (1)

„Kao mlada majka ožalila je smrt njene dvogodišnje ćerke Sofije, a kao odrasla žena tragično samoubistvo sina Rudolfa“, objašnjava Olivija. „Tako se Elizabeta kroz čitav život bavila temom smrti i ispratila mnoge članove porodice tokom poslednjih sati njihovog života. Ona je čak pokušavala da uspostavi kontakt sa umrlima zbog čega su je mnogi ismevali. Takva slika „Mater Dolorosa“ doprinela je mitu o carici stalno u obučenoj u crno“.

unnamed

Brojni predmeti crnine carice Elizabete ostali su sačuvani: komadi odeće, lepeze, suncobrani, veo, nakit i maramice, pričaju caričinu ličnu priču o njenom odnosu prema žalosti i gubitku.

Izložba se prikazuje do 22. maja 2016. godine.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend