Izložba Tanje Đokić „S one strane duge“ u Galeriji Singidunum

0

Tanja Djokić
Galerija Singidunum
Izložba „S one strane duge“ traje od 28. marta do 6. aprila. 2016.

U vremenu kada je većina umetnika inspirisana dnevno-političkim dogadjajima, socijalnim i angažovanim temama, pravo
osveženje za publiku, ljubitelje umetnosti, medije i stručnu javnost je izložba “ S one strane duge “ slikarke Tanje Djokić. Sloboda umetničkog izražavanja, vedar duh, pozitivna energija, originalan i dosledan pristup tematici su temelji na kojima se godinama bazira Tanjino slikarstvo. Autorka nas poziva da sa ovom postavkom, na krilima njene mašte , svi zajedno putujemo u neki lepši i veseliji svet prepun boja, ljubavi, topline, osmeha, zagrljaja, dobrih vibracija… Svoj entuzijazam, poimanje sveta, privrženost čarobnoj i moćnoj prirodi Tanja prenosi na svoja platna , ne bi li svima nama oplemenila ambijent , oživela i osvežila naše raspoloženje. Taj magični svet koji otkrivamo u njenim radovima na ovoj izložbi nas prosto uvlači u sebe, puneći našu dušu i srca radošću koja nam je u ovim turobnim vremenima više nego potrebna. Dok posmatramo njene slike, kao da čujemo šum mora i talasa, cvrkut ptica, topli zraci Sunca nam greju obraze, sa nestrpljenjem očekujemo kada će zrela voćka da otpadne sa bogate krošnje drveta, osećamo ćarlijanje vetra… Tanja na retko inventivan i autentičan način koristi svoj neumorni istraživački duh, maštu i kreativnost, smelo eksperimentišući sa bojama, figuracijom, geometrijskom i lirskom apstrakcijom.

4

Od davnina i tokom cele istorije umetnosti, slikari su koristili simbole u svom stvaralaštvu, kako bi zaintrigirali publiku da pronikne u njihov unutrašnji svet i otkrije poruke koje im emituju . Na taj način su prenosili svoja osećanja,intimne doživljaje stvarnosti i dogadjaja koji su se dešavali .Refleksija Tanjinog promišljanja se provlači kroz predstavljanja različitih simbola : riba kao simbol hrišćanstva, ptica kao simbol slobode, kuća kao simbol doma, zajedništva i topline, oko kao ogledalo duše, srce kao simbol ljubavi, drvo kao simbol života, sunce kao simbol svetlostii prapočetaka… U njenom stvaralačkom svetu nema mesta za setu i tugu. Dinamika ornamenata (krugovi, meandri,volute, linije koje igraju svoju razdraganu igru u različitim pravcima…) koji se multiplikuju na platnima, jarke boje (crvena,žuta, narandžasta,zelena,plava…) i simboli (Sunce, ptica, riba, kuća, zaljubljeni par, oko, čamac , drvo, cvet…) kao osnovni motivi koji se ponavljaju na njenim kompozicijama šalju pozitivnu poruku punu ljubavi posmatračima i konzumentima Tanjinog slikarstva.

Oglašavanje

O autoru

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend