Izložba „Mlada Poljska: Vizuelni utisci o istoriji“, čiji su kustosi Silvija Šimanjak i Sarmen Beglarian, nastala u produkciji Poljske fondacije za savremenu umetnost, otvorena je sinoć u Muzeju istorije Jugoslavije.

Izložbu je otvorio likovni umetnik Miodrag Bata Knežević, a posetioci će moći da vide 10 radova savremenih autora: šest video-radova, instalaciju u prostoru, instalaciju u tehnici 3D štampe, foto- instalaciju (fotografije, posteri i razglednice) i ulje na platnu.

Autori radova su Ana Baumgart, Agnješka Kurant, Justina Hmjelevska, Aleks Četvertinski, Norbert Delman, Malgožata Goliševska, Maja Gordon, Dominik Jalovinjski, Agnješka Polska, Pjotr Visocki i Rafal Žarski.

Kolektivna izložba „Mlada Poljska:Vizuelni utisci o istoriji“ glas je umetnika koji svesno predstavljaju, analiziraju i kritički promišljaju poljsku realnost. Ova izložba je pokušaj analize i obrade tema zanimljivih mladoj generaciji, koja mora da se uhvati u koštac sa istorijom i promenama i da pronađe svoje mesto u kolektivnom identitetu zemlje, ali i sveta. Zahvaljujući otklonu prema istoriji i odsustvu kompleksa karakterističnih za Poljake u postkomunističkom periodu, mlada generacija revidira prošlost i trudi se da iznova upozna istoriju i aktivno učestvuje u izgradnji identiteta. Pri tome, ona nailazi i na probleme s kojima se susreću mladi ljudi u celom svetu, a koji su rezultat globalizacije, komercijalizacije i krize sistema vrednosti. Kustosi izložbe smatraju da tumačenje stvarnosti, u kojoj se u datom trenutku nalazimo, zahteva istorijsko razmišljanje i shvatanje prolazne sadašnjosti kao prošlosti.

image-1

Ovo je treće gostovanje izložbe poljskih autora u Muzeju istorije Jugoslavije koji će zahvaljujući saradnji sa Poljskom fondacijom za savremenu umetnost gostovati u Varšavi sa postavkom „Velika iluzija:Tito i 24 miliona metara filmske trake“.

Izložba je otvorena do 20.novembra.

foto: Muzej istorije Jugoslavije

Oglašavanje

O autoru

Neposlušno dete koje šapuće izmišljenim jezikom. Voli knjige, Berlin, putovanja i bežanja od stvarnosti. Zavisnik od poezije. Voli Ničea, Dalija, fotografiju, kafu, Dejvida Linča. Smatra da je Dostojevski besmrtan. Doziva vetar za nove revolucije.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend