IUI Transition Dance kompanija na Festivalu Velenje

0

U okviru letnjeg Festivala Velenje, 29. jula, s početkom u 20.30 časova, u Domu kulture Velenje biće izvedena predstava „Mara Sad“ u koreografiji Nikole Pavlovića, pod mentorstvom doc. Aleksandra Nikolića, u izvođenju IUI Transition Dance kompanije Instituta za umetničku igru.

Ovaj komad Petera Vajsa (u daljem tekstu Mara – Sad), kako ga predstavlja glumačka trupa ludnice u Šarantonu pod vođstvom Markiza de Sad predstavlja groteskno uprizorenje istorijskog događaja. Hibridnost i kontradiktornost narativa, kontrastnost teme i načina na koji se ona obrađuje, zatim zbunjujuća suprotnost značenja teksta i jezika kojim se on saopštava, uvrstili su Mara – Sad u jedno od najzanimljivijih dela moderne dramske baštine. Svojim specifičnim žanrom (baziranim na tragikomediji i groteski), jakim političkim angažmanom i filozofskim promišljanjem o zajednici i promenama u njoj, predstavlja izvanredan poligon na kom će koreografi i izvođači (studenti Instituta za umetničku igru u Beogradu) ostvariti svoje viđenje.

Foto: Nemanja Maraš

Predstavu izvode Anđelija Jovanović, Andrijana Cvetičanin, Jelena Radulović, Petar Božović, Marija Tomić, Nikola Pavlović, narator Teodora Sujić i pijanistkinja Ana Spremić.

Gostovanje igrača IUI Transition Dance Company Instituta za umetničku igru podržano je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

IUI Transition dance kompanija, osnovana 2017. godinde pruža priliku Master studija u oblasti plesnog performansa. Studenti Instituta za umetničku igru u radu sa domaćim i inostranim koreografima imaju priliku da iskuse život u plesnoj kompaniji i da pored studiranja u oblasti savremene igre i performansa, eksperimentišu i pokažu široj publici svoja dostignuća na domaćim scenama i stranim festivalima, šireći duh plesne umetnosti. Kompanija je internacionalna, i uz predavače iz inostranstva, rad je na engleskom jeziku. Budući student – igrači potpisuju ugovore na dve godine. Trupa se svake godine dopunjuje novim članovima, a najbolji igrači ostaju u dužem angažmanu.

Oglašavanje

O autoru

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend