Otvorena izložba „Jugoton – istočno od raja / 1947-1991“

0

Izložba „Jugoton – istočno od raja / 1947-1991“ svečano je otvorena u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, a veliki broj posetilaca imao je priliku da vidi više od 150 omota ploča iz privatne zbirke Umetničke organizacije Kultura umetnosti iz Zagreba, 23 mašine i prateće uređaje iz nekadašnjeg „Jugotona“ koji su bili deo procesa prozvodnje gramofonskih ploča i audiokaseta, a koji se nalaze u Tehničkom muzeju u Zagrebu, knjige, plakati, plakete, fotografije i video materijal.

„Posetioci će do kraja marta videti i koliko smo, za razliku od drugih zemalja, bili slobodni da rano imamo rok muziku i koliko su urednici „Jugotona“ bili spremni i na sukob sa partijom kako bi omogućili ulazak prvih inostranih bendova džez i rok muzike“ – naglasio je Mario Krištofić.

Otvaranje Izložbe bila je i prilka da se prijatelji i saradnici sretnu i podsete uspešnih dana prve i najveće diskograske kuće nekadašnje Jugoslavije, koju nazivaju socijalističkim divom popularne kulture, izraslog na temeljima industrijalizacije i modernizacije u razdoblju od 1947. do 1991. Bili su to najbolji dani milionskih tiraža, ugovora sa mnogobrojnim domaćim autorima i izvođačima, ali i mnogim licencnim izdanjima, ljudi sa relevantnim autorskim karijerama pre i za vreme rada u ‘Jugotonu’.

jug 7

Izložbu su otvorili Sonja Zimonić, direktor Muzeja nauke i tehnike, Mario Krištofić, autor izložbe, Markita Franulic, kustos Tehničkog muzeja u Zagrebu, Želimir Babogredac, direktor Croatia recordsa i Petar Janjatović, muzički novinar.

Autori izložbe su Mario Krištofić i Sanja Bahrah-Krištofić iz Umetničke organizacije Kultura umjetnosti i Željko Staklarević, viši kustos Tehničkog muzeja iz Zagreba. Autor postavke je Marko Jovanović, dizajner Muzeja nauke i tehnike.

Izložba će biti otvorena do kraja trećeg meseca, a pratiće je razne programi, tribine, predavanja i video projekcije.

foto:Željka Dimić

Oglašavanje

O autoru

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend