U sred srede #4: Hrabro pilotiranje umetnošću

0

Početkom nedelje imala sam priliku da prisustvujem otvaranju samostalne izložbe „Crteži i slike“ autora Ivana Zabunova, u Kulturnom centru Kovina. Postavka je obuhvatala oko tridesetak radova koji su na najbolji način predstavili publici Ivanov raskošni talenat za crtanje i slikanje u različitim tehnikama.

Oduvek su me fascinirali ljudi koji su ostvareni, talentovani i multidisciplinarni, jer sve takve koje sam upoznala krasi blagost komunikacije, obzirnost, otvorenost i pristupačnost. U današnje vreme predstavljaju pravu retkost i zato vredi svakog otkucanog slova pisati o njima. Priča o Ivanovoj ljubavi prema letenju i slikarstvu je jedna od takvih priča.

Ivan Zabunov sa suprugom i ćerkom

Rođen je 1959. godine u Zaječaru. Da je talentovan za crtanje i slikanje primetio je njegov profesor likovnog još u osnovnoj školi. Ljubav prema slikarstvu ga nikada nije napustila. Radio je i razvijao svoj talenat, ali je druga ljubav, ona prema letenju presudila da upiše i završi Vazduhoplovnu akademiju u Zadru, te ne iznenađuje motiv letenja koji se dominantno proteže kroz sve faze njegovog stvaralaštva. Autor se takođe učestalo bavio idejom o prolaznosti vremena, pa je sat kao detalj sastavni deo velikog broja kompozicija. Ivan se likovno samostalno formirao i za svoj rad je više puta bio pohvaljivan i nagrađivan. Danas, Ivan živi u Kovinu gde aktivno svojim stvaralaštvom doprinosi kulturnom i umetničkom životu ovog grada. Do sada je izlagao na mnogobrojnim grupnim izložbama, a ovo je njegova četvrta samostalna izložba (prethodne su održane u Kovinu, Požarevcu i Zemunu). Ovogodišnja izložba je posebna, jer krije jednu veoma emotivnu pozadinu. Ivanova ćerka Una, koja je i njegov PR, bila je inicijator realizacije ove izložbe. Nakon prošlogodišnjeg nemilog događaja koji ju je snašao i koji je srećom preživela, Unina želja je bila da Ivan održi samostalnu izložbu koja bi predstavljala sintezu njegovih dosadašnjih radova. Kao i svaki otac koji voli svoje dete, ispunio joj je želju.

Nisam likovni kritičar da bih se dublje mogla baviti analizom njegovih radova, ali je svakom posmatraču-amateru uočljivo da slike predstavljaju sintezu mašte i realnosti, klasičan slikarski stil kombinovan sa eksperimentalnošću simbolima. Malo je umetnika koji mogu da kombinuju različite tehnike i da u svakoj budu podjednako dobri. Ivan se u svom stvaralaštvu služio različitim tehnikama poput ulja na platnu, suvog pastela, grafike i tuša. Svaka od slika deluje kao da predstavlja jedan opus, deo života i događaja koji su ostavili traga u umetniku. Kako je sam umetnik izjavio tokom otvaranja izložbe umetničko delo u nastajanju prolazi kroz više faza, počevši od ideje, skice, rada na realizaciji ideje i rešavanju određenih problema. Upravo uspešnost rešavanja tih problema zavisi od nivoa talenta umetnika, njegove mašte, originalnosti i inspiracije. Međutim, sve to nije dovoljno da bi nešto bilo umetničko delo. Element koji tu nedostaje je publika. Zbog toga se nadam se da će u narednom periodu postavka ove izložbe doći i do drugih gradova i ljubitelja umetnosti, jer predstavlja originalnu sintezu ljubavi prema letenju i slikarstvu ovekovečenu kroz simbole slobode, beskonačnosti, suživota, daljina, prolaznosti vremena…

Oglašavanje

O autoru

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend