Plesna vizija ljudskih moći ili težnja za harmonijom?

0

Tokom finalne večeri takmičarskog dela 22. Festivala koreografskih minijatura, publici su se u finalu predstavile Paulina Špil i Marta Jakimiča iz Poljske, koreografijom „harMOnizaTION“ koju su izvele uz muziku Nilsa Frama.

Mlade izvođačice odigrale su ovu minimalističku postavku korišćenjem svih delova scene sugerišući prikaz neravnoteže i ravnoteže sveta u kojem živimo i međuljudskih odnosa, što može asocirati da je to osnovni predmet plesnih traganja koreografa.

Posvećenost izvođačica, bez obzira na njihovo igračko i gimnastičko obrazovanje, je vredna svake pohvale. Prevazilaženjem letargičnosti, stvaranjem nove energije, oslobađanjem emocija kroz dobro koordinisane pokrete, na upečatljiv način je oslikana inteligentno vođena koreografska mašta. Plesni udeo iako je u većoj meri autentičan odaje utisak neiskorišćenosti potpunog potencijala kada je reč o igračkim deonicama. Ovaj efekat u izvesnom smislu ublažava dobra kostimografija.

Dinamični i odsečni pokreti izvođačica, kroz sugestivnu leksiku pokreta obogaćenu sukobljavanjima i razdvajanjima prate skladnost muzike Nilsa Frama.

Ova minimalistička postavka je odraz težnje ka postizanju harmonije, dvojstvu i pripadnosti, prevazilaženju onoga što nas čini nesrećnima i postizanju stanja harmonije. Ona otvara pitanja poput onih da li je moguće u današnjem svetu postići harmoniju, da li je moguće pobeći od sudbine i sebe, ali ukazuje i na odličan profesionalni umetnički potencijal koji nose koreograf i izvođačice.

Oglašavanje

O autoru

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend