“U Bigzu se stvara najznačajnija beogradska umetnost.“ – Ivan Beloševac

0

Povodom izlaska prvog singla “Motiv“, Ivan Beloševac je ekskluzivno dao intervju za naš portal.

 1. Ivane, Vi ste ste iz Aranđelovca doselili u Beograd da bi se bavili muzikom. U kom periodu Vašeg života se javila ljubav prema muzici? Koja stvar je bila okidač koji Vas je pokrenuo i naterao Vas da odlučite da se preselite za Beograd i tamo stvarate muziku?
  – Pravi razlog mog dolaska u Beograd je fakultet. Samim tim su mi se otvorili i razni putevi u muzici kao i sama poznanstva sa mnogim muzičarima koja do tad nisam imao priliku da steknem. Ljubav prema muzici gajim od kad znam sa sebe. U mojoj porodici se otac amaterski bavio muzikom i od malih nogu sam okružen kvalitetnim rokom, disko-fankom, jazzom, soulom… Jedinstvena prilika da mu se ovim putem i zahvalim na tome.
 2. Kako biste najbolje opisali svoj glas, a kako muziku koju stvarate?
  – Okarakterisao bih ga kao promukao,hrapav. Prilično je škakljivo klasifikovati boju glasa, svaki čovek to čuje drugačije. Što se tiče muzike koju pravim, ne mogu striktno odrediti pravac, jer to u mom slučaju dosta zavisi od osećaja i faze kroz koju prolazim. Trenutno težim ka chill-indie vajbu, ali već sledeća pesma će imati prizvuk disko-fanka.
 3. Cela magija stvaranja Vaše muzike počinje u ‘‘Bigz’’-u. Mnogi umetnici iz te zgrade kažu za Vas da imaju srpskog Chet Fakera?
  – Zapravo, sve je počelo u podrumu porodične kuće u Arandjelovcu i od mog dede koji se žrtvovao da premesti tadasnji špajz i tu prostoriju ustupi meni kako bih imao svoj mali kutak.
  “Bigz“ se u mom životu pojavio tek kasnije, kroz srednju školu,kada bih vikendima dolazio na svirke ili na jutarnju kafu u nekadašnjem kafiću „Čekaonica“. Uvek sam bio fasciniran celom istorijskom pričom te zgrade u obliku pisaće mašina koja je nastala 1936. godine, a arhitektura totalno liči na socijalističku, što joj daje na monumentalnosti, a da bi stvar bila još bolja, u toj zgradi se stvara možda i najznačajnija beogradska umetnost.
  Zvanican „prelazak“ u „Bigz“ se dogodio 2016. kada sam i upisao fakultet. Ideja mi je da oformim ekipu muzičara koja će da učestvuje u stvaranju i reprodukovanju materijala koji planiram da plasiram javnosti kako u studijskom obliku tako i u lajvu. Trenutno radim sa još četvoricom muzičara, mojih dobrih prijatelja, u studiju u Bigzu na šestom spratu.
  A ovo za Chet Fakera nisam čuo do sad, mada mogu da Vam kazem, laska mi ovo poredjenje jer ga mnogo cenim kao umetnika! (smeh)
 4. Kako biste opisali muzičku scenu u Srbiji?
  – Želim da budem što više optimističan po ovom pitanju, a isto tako ne želim da vrednujem kvalitet nečije muzike, ali ono što mogu da primetim je da nam je muzička scena u žešće konfuznom stanju. Imam osećaj kao da je naša scena u potrazi za novim identitetom koji ima tendenciju da se potčinjava svetskim trendovima, ali opet želi da sačuva nešto istinski svoje. Iskreno,mislim da polako, ali sigurno ide uzlaznom putanjom. Sve česce čujem za neke nove, kvalitetne izvođace i bendove što me čini zadovoljnim.
 5. Postoji li neki kantautor kome se posebno divite? Zašto?
  – Stvarno mi je teško izabrati jednog kantautora, jer ih zaista ima mnogo kojima se divim. Sam pojam kantautor je stvar za ogromno poštovanje, s toga mi je jako tesko odlučiti. Naveo bih par njih koje trenutno intezivno slušam. To su James Blake, Zhu, Chet Faker I npr. Akua Naru.
  Kol’ko volim Četa Fejkera, dvaput više volim Četa Bejkera, haha!
 6. Šta radite kada se ne bavite muzikom?
  – Veliki sam filmofil. Obožavam da pogledam dobar film posle napornog dana. Pojavila se i ljubav prema dizajnu zbog samog fakulteta koji studiram, tako da se polako ali sigurno upuštam i u te vode. Takođe, gajim pasiju prema skijanju, jer sam trenirao dugo godina.
 7. Relativno skoro ste objavili svoj prvi singl ‘‘Motiv’’ u saradnji sa Enshom. Da li je motiv isključivo mašta ili postoji neka druga priča iza te pesme?
  – “Motiv“ je ljubavna pesma koju sam posvetio svojoj devojci Marizi. Ivan Beloševac – Motiv
 8. Karijera ili ljubav?
  – Definitivno tvrdim da te dve stvari mogu lepo da funkcionišu zajedno. Da nije bilo ljubavi, ne bi bilo ni ove pesme, kao ni inspiracije za mnoge druge o kojima će se tek čuti.
 9. Koja je najbolja, a koja najgora stvar u kreiranju sopstvene muzike?
  – Najbolja stvar je definitivno uspešno realizovanje same ideje i taj osećaj kada poslušaš gotovu pesmu posle toliko uloženog truda. Najgora, hmm…nedostatak ideja.
 10. Koji su Vaši planove za dalje? Možda neki album?
  – Za sada imam u planu da izbacujem singl po singl, jer definitivno nemam uslove, prvenstveno novčane, da izguram produkciju albuma kakvu želim.
Foto: Nenad Vujanović aka. Usamljeni parazit

Foto: Nenad Vujanović aka. Usamljeni parazit

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Radnim danima sam Šejn, vikendom sam Brus Vejn.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend