EKSKLUZIVNO: Intervju – Martin Kubacki, SES Astra

0
 • Nedavno smo imali prilike da vidimo da je SES Astra potpisala ugovor o saradnji sa kompanijom Telekom Srrbija. Da li možete da nam kažete nešto više o ovoj saradnji?

SES ima veliko prisustvo na globalnom tržištu ali smo takođe radili na poboljšanju i unapređenju našeg prisustva na tržištima Istočne i Centralne Evrope. Zbog toga smo nedavno sklopili ugovor sa našim dugogodišnjim partnerom, kompanijom Telekom Srbija, koji će nam omogućiti da emitujemo TV i radio stanice RTS-a. Među njima se nalaze radio stanica Radio Beograd, kao i šest TV kanala: RTS Satelit, RTS Život, RTS Drama, RTS Kolo, RTS Trezor i RTS Muzika. Svi ovi kanali biće emitovani ka kablovskim operaterima i dopiraće do nekoliko miliona Srba koji žive širom evrope, koji će moći da gledaju ovaj sadržaj preko posebnih pristupnih kartica.

Veoma smo ponosni što među klijentima imamo jedan javni medijski servis, i to je zaista veliko dostignuće za nas. Nadamo se da će sve strane biti zadovoljne ovom saradnjom.

 

 • Koje su usluge koje SES, kao kompanija, nudi svojim klijentima? Recite nam nešto više o vašoj kompaniji.

Kompanija SES Astra je vodeći svetski satelitski operater čije je sedište u Luksemburgu, a aktivna je na evropskom tržištu skoro 30 godina. Bili smo prvi komercijalni satelitski operater, naš prvi satelit je lansiran u orbitu već davne 1988. godine. Sada pružamo satelitske usluge klijentima širom sveta i imamo flotu od više od 50 geostacionarnih satelita koji se nalaze 36 000km iznad Zemljine površine i izgledaju kao velika ogledala koja primaju signal i šalju ih nazad na Zemlju. To nam omogućava da dopremo do 99 odsto globalnog stanovništva. Nudimo pouzdana i sigurna rešenja iz oblasti satelitske komunikacije i na taj način  povezujemo i omogućavamo TV prenos, telekom, korporativnim i vladinim klijentima i obogaćujemo živote milijardi ljudi širom sveta. Danas se možemo smatrati globalnim liderom u satelitskom poslu, ali mi stalno proširujemo broj usluga koje pružamo i usavršavamo njihovo tehnološko unapređenje. Po mom mišljenju, to nas čini vidljivim i značajnim igračem na tržištu. Nastojimo da pratimo, upoznajemo, nadmašujemo čak i predvidimo trendove u tehnologiji razvoja, kao i želje i potrebe krajnjih korisnika. Želimo da podržimo naše korisnike tako što ćemo bolje razumeti njihove potrebe i podsticanje njihovog rasta kroz davanje ekspertiza,znanja i marketinške podrške. I to je ono što nas razlikuje od konkurencije. Ono što je od velike važnosti za nas jeste da budemo što je bliže moguće lokalnim tržištima, kako bismo na najbolji mogući način zadovoljili potrebe klijenata i krajnjih korisnika. Takođe se trudimo da gledaocima obezbedimo najbolji mogući kvalitet TV sadržaja, uključujući HD i UHD kanale, od kojih su neki čak i besplatni.

 

 • U kojoj meri je kompanija SES prisutna na srpskom tržištu? Kako korisnici mogu da gledaju TV sadržaj preko Astra satelita?

Od 253 miliona domaćinstava u Evropi, čak 35 odsto koristi TV signal dobijen direktno preko satelita. Ovaj procenat u velikoj meri nadmašuje prijem preko kablovske i zemljane televizije, čiji tržišni udeo iznosi 26 odsto. Pored toga, provajderi širom sveta su sve više zainteresovani da dopune svoje ponude sadržajem koji se emituje preko satelita.

Zahvaljujući Astra satelitima, gledaoci u Srbiji mogu da gledaju stotine TV kanala, uključujući i određene besplatne HD i Ultra HD kanale. U 2015. ukupan broj TV kanala koji se emituju preko SES satelitske flote, na globalnom nivou, porastao je, za više od 10 odsto, i sada iznosi 7300 kanala. Broj HD TV kanala porastao je za skoro 20 odsto, i sada iznosi više od 2300 kanala, a kompanija SES je nastavila da postavlja nove granice kada je reč o UHD tehnologiji, dodavanjem još nekoliko UHD kanala sadašnjem broju. Trenutno emitujemo osam komercijalnih UHD kanala, od kojih se četiri prenosi preko celog evropskog regiona u besplatnom formatu na našem glavnom orbitalnom položaju Astra 19.2E, što znači da gledaoci u Srbiji mogu odmah da gledaju ove kanale, naravno ako je njihova satelitska antena okrenuta prema Astra satelitu.

Takođe, sada kada smo ostvarili saradnju sa kompanijom Telekom Srbija, naše prisustvo na tržištu Srbije će sigurno biti veće. Smatramo da je činjenica da nas je RTS prepoznao kao pouzdanog partnera veliko dostignuće, što će sigurno ojačati naš položaj na srpskom tržištuu i omogućiti nam da gledaocima u Srbiji obezbedimo još kvalitetnih usluga.

 • Korisnicima širom sveta, pa i u Srbiji, je naročito primamljiv koncept besplatnog sadržaja. Recite nam nešto više o vašoj ponudi besplatnih kanala, i  na koji način gledaoci u Srbiji mogu da im pristupe?

Besplatan pristup TV ili radio kanalima bez ikakve naknade znači da korisnici imaju slobodu da izaberu ponudu u kojoj žele da uživaju. Preko ASTRA 19.2°E satelita oni mogu da imaju pristup preko 400 TV i radio kanala potpuno besplatno.

TV i radio kanali su besplatni („free to air“ – FTA) kada su dostupni široj javnosti i kada nude dekodirano emitovanje. Prijem ovih kanala se ne naplaćuje i za njih nije neophodna nikakva digitalna platforma koja se plaća. Kako biste primali kanale i sa satelitske i sa zemljane FTA digitalne televizije, neophodna vam je jednokratna investicija u vidu kupovine uređaja za prijem signala. To je obično antena ili prijemnik/dekoder. FTA dekoderi su prijemnici koji su kreirani samo da primaju dekodirane kanale, i nisu opremljeni mestom za pretplatničku karticu. U zavisnosti od njihovih želja, gledaoci mogu da biraju između najboljih informativnih, sportskih, edukativnih, dokumentarnih, muzičkih, dečijih i kulturnih kanala, kao što su ZDF, Arte, Eurosport, Sport 1, CNN, CNBS, BBC World News Europe, Bloomberg TV Europe, Sky News International, RTL Deutschland, KIKA, Disney Channel Deutschland, ARD Alpha, 3 sat, TV 5 Monde Europe, Fashion 4K, pearl.tv (UHD) I mnogi drugi.

U zgradama sa instaliranim satelitskim antenama na krovu i kablovima koji omogućuju njihovo korišćenje, stanari jednostavno mogu da gledaju FTA kanale. Sve što treba da uradite da biste primili zemljanu ili satelitsku televiziju jeste da povežete vaš TV set sa integrisanim dekoderom, ili nezavisni dekoder sa utičnicom.

Done with the SOFTIMAGE’s renderer

 

 • Primetan je značajan porast potražnje za HD i UHD sadržajem u prethodnih nekoliko godina. Kakva je uloga satelita u obezbeđivanju ovog sadržaja za krajnje korisnike? Da li je u tome vaša prednost u poređenju sa zemaljskom televizijom?

Potražnja za HD sadržajem na teritoriji Evrope je u konstantnom porastu. U ovom trenutku, 135 miliona domaćinstava prima TV signal u HD rezoluciji preko ASTRA satelita, što nas čini najvećim provajderom u Evropi.  Satelii su takođe zadržali vodeću poziciju kada je u pitanju infrastruktura za emitovanje sadržaja ovog kvaliteta. Broj domaćinstava koji primaju HD televizijske kanale direktno preko satelita iznosi 51 milion, što je 38 odsto od svih domaćinstava koji primaju HD televizijske kanale. U okviru ove grupe, čak 78 odsto domaćinstava gleda kanale preko ASTRA satelita.

Rezultati studije „Satellite Monitor 2016“ takođe ukazuju na činjenicu da je potražnja za sadržajem Ultra HD kvaliteta u porastu. Od 2014. godine, broj korisnika koji imaju mogućnost da gledaju sadržaj u UHD / 4K formatu se gotovo utrostručio. To znači da, u ovom trenutku, svaki petnaesti stanovnik Evrope može da gleda programe u UHD rezoluciji. U okviru ove grupe, skoro polovina (46 odsto) domaćinstava ima antene za prijem satelitskog signala.

Sve veći broj TV provajdera i operatera je uvideo mogućnosti i prednosti satelitske tehnologije. Najvažniji aspekt jeste mogućnost emitovanja sadržaja najvišeg mogućeg kvaliteta do praktično svakog mesta na planeti, i to je jedna od naši najvećih prednosti. Satelitski signal nije izložen riziku od smetnji, zbog oblika zemljišta ili vremenskih uslova. Zbog toga je odluka da dopunjuju svoj ponudu kanalima koji se emituju preko satelita konstantan trend među operaterima. Uloga satelita kao najvažnijeg izvora za emitovanje video signala neće biti promenjena. Pouzdanost satelita kao prenosilaca signala je jedan od faktora koji i emiteri i operateri moraju uzeti u obzir kada je reč o njihovom položaju.

 • Videli smo da je kompanija SES učestvovala u prvoj misiji gde je korišćena „reciklirana“ raketa. Recite nam nešto više o ovom poduhvatu i tome kako će on uticati na budućnost satelitske industrije.

Ove godine, nastavićemo blisku saradnju sa našim dugogodišnjim partnerima, globalnim inovatorima u svemirskoj industriji. U martu smo se pridružili kompaniji SpaceX kako bismo učestvovali u istorijskoj misiji korišćenja „reciklirane“ rakete Falcon 9, koja je lansirala SES-10 satelit u orbitu. Ponovo smo dokazali da je kompanija SES dovoljno hrabra da učestvuje u jedinstvenim projektima i da promeni temelje ove industrije. Još 2013. godine, bili smo prva kompanija koja je iskoristila komercijalnu ponudu kompanije SpaceX kako bi lansirala SES-8 satelit.

Ponovno korišćenje prve faze Falcon 9 rakete tokom misije bilo je od istorijskog značaja. Ranije, 8. aprila 2016. godine, ona je korišćena za lansiranje Dragon kapsule koja je transportovala namirnice za Međunarodnu svemirsku stanicu. To je bio prvi let ovog tipa u istoriji. Uspešno sprovedena misija, kao i uspešno prizemljenje ovog elementa rakete tokom lansiranja SES-10 satelita daje nam za pravo da verujemo da je obnavljanje i ponovno korišćenje delova raketa ideja koja može da zaživi. Implementacija ovakvih projekata će značajno smanjiti troškove svemirskih misija u budućnosti.

 • Možete li da nam otkrijete kakvi su planovi kompanije SES za budući period?

Ove godine, već smo uspeli da lansiramo dva satelita u orbitu. Međutim, lansiranje pomenutih satelita je samo početak naših planova za ovu godinu. U narednim mesecima imamo ambiciozne planove, i do kraja 2017. godine ćemo lansirati još satelita. Oni će predstavljati zamenu kapaciteta na zastarelim uređajima, i povećaće kapacitet u regionima iznad kojih su locirani.

 • SES-11 će pokrivati teritoriju Severne Amerike, uključujući Havaje, Meksiko i Karibe
 • SES-12 će pružati usluge korisnicima na teritoriji Azije i Pacifika, uključujući Indiju i Indoneziju
 • SES-14 će pokrivati teritorije Severne i Južne Amerike
 • GOVSAT-1, višenamenski satelit koji koristi X band, kao i visoke frekvencije Ka band-a za vojne svrhe, kreiran je za pružanje telekomunikacionih usluga vladinim ustanovama

Generalno, naši planovi za budućnost vezani su za rast poslovanja. Želimo da privučemo nove klijente i da dopremo do novih potrošača, i na taj način povećamo naš domet i obezbedimo da što veći broj antena budu usmerene ka ASTRA satelitima. Takođe ćemo se fokusirati na obezbeđivanje većeg broja HD i UHD kanala za gledaoce, ali naši planovi se na završavaju tu. Cilj nam je da ostvarimo veće prisustvo i u drugim segmentima satelitske industrije, kao što je internet povezanost u avionima, na primer.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Krenuo sa sportom, prešao na turizam, završio na internetima. Analogno dete u digitalnom svetu. Ne voli nepravdu. Kolumnista.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend