Aleksandra Kožul: Osećaj slobode kad se penješ je najlepši!

0

O tome šta je sportsko penjanje, zašto je dobro oprobati se u ovoj sportskoj discipini, gde se može trenirati i šta očekivati od penjanja, razgovarali smo sa Aleksandrom Kožul, PR i digital direktorkom u kompaniji Novaston Marketing Consultacy, koja se ovom disciplinom bavi skoro 10 godina. Aleksandra je i organizatorka projekta “Budi na vrhu”, u okviru koga će svi posetioci Stadion Shopping Centra moći da se besplatno oprobaju u ovoj sportskoj disciplini, na veštačkom zidu visine oko 10m, sve do 23. jula.

Šta je sportsko penjanje?

Sportsko penjanje nije kao što mnogi misle nekontrolisano i opasno penjanje po stenama i zgradama bez opreme i zaštite, niti penjanje koje je većina videla u filmu Alpinista. Reč je o jednom savremenom sportu, koji u svetu ima višedecenijsku, a kod nas višegodišnju tradiciju. Ukratko, u pitanju je aktivnost koja zahteva izvođenje fizički teških pokreta na prirodnim ili veštačkim stenama. Zbog takve svoje prirode, ova disciplina razvija kod pojedinca pažnju, koncentraciju i psihološki ga unapređuje. Sportsko penjanje će 2020. godine postati i olimpijski sport.

Kako bi ukratko predstavila zanimanje trenera friklajmbinga?

Na moju žalost, još uvek se samo rekretativno bavim penjanjem, kao član Penjačkog kluba Zemun, ali me i dalje drži nada da ću jednoga dana postati i sportski trener. Moja želja je da se što više mladih, a posebno dece, uključi u ovaj vid sporta, jer ima zaista dosta prednosti, počevši od toga da odlično utiče na statiku i dinamiku celog tela, kao i na psihički razvoj. Zato smo u našoj kompaniji i osmislili projekat „Budi na vrhu“, kako bismo penjanje približili što većem broju ljudi. Plan nam je da nastavimo i u budućnosti sa promocijom sportskog penjanja i nadamo se da će i drugi prepoznati značaj ove discipline.

Zbog čega si izabrala baš ovaj sport?

Zbog osećaja slobode kada penješ, zbog stalnog prevazilaženja granica sopstvenih mogućnosti.

Koje su dobre strane ovog sporta, a da li ima nekih mana?

Odlično utiče na celo telo, a što je možda i još važnije, na psihičko zdravlje čoveka. Penjanje na očigledan i zanimljiv način pokazuje mladim ljudima da upornošću, radom i učenjem mogu da reše i one probleme koji su im prvo izgledali nemogućim. Recimo, neki deo stene vam na početku može delovati kao da ga je nemoguće preći, ali vrlo brzo, učenjem kako se gazi i kreće po steni, treniranjem i radom na tehnici, taj deo postaje lako savladiv. Što se tiče mana, kada se baviš penjanjem mogući su žuljevi na dlanovima i poneka ogrebotina.

Kome bi preporučila bavljenje ovim sportom?

Penjanje bih preporučila svima, posebno devojkama, jer mnoge misle da je ovo muški sport. Naprotiv, vrlo često su devojke i bolje od muškaraca, zbog tehnike i gipkosti, dok muškarci mnogo češće i više koriste snagu, što nije uvek presudno u penjanju. A i u životuJ. A kao osoba koja se bavi odnosima sa javnošću, posebno bih preporučila menadžerima i ljudima čiji posao podrazumeva kratke rokove, ozbiljne projekte, jer je odličan stres neutralizator.

Koliko vremena nedeljno posvećuješ treninzima?

Od kada sam postala majka male Teodore, moram priznati da sve manje vremena posvećujem treninzima, ali se trudim da, kod mi uslovi dozvole, penjem, makar i 15 minuta. Kad je lepo vreme, gledamo da odemo negde u prirodu, jer sada želim da i moja ćerka zavoli ne samo ovaj sport, već i stil života koji penjanje nosi sa sobom.

Gde se može trenirati penjanje?

Za početak bih preporučila svima da posete Stadion Shopping Center, do 23. jula i da probaju da dođu do vrhaJ. Ako im se dopadne, ima nekoliko lokacija u Beogradu koje su dobre za treniranje. Leti su to svakako veštačke stene na Zemunskom keju i Adi Ciganliji, a zimi postoje tzv. bolderane, u kojima se može fino trenirati (npr. I Beogradska gimnazija, O.Š. Vuk Karadžić). Tokom lepog vremena, penjališta koja bih preporučila su u Beljanici, Valjevu, Niškoj banji, Prijepolju, Užicu, gde vas, pored sjajnih prirodnih stena i smerova, čeka i zaista očaravajuća priroda.

 

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Krenuo sa sportom, prešao na turizam, završio na internetima. Analogno dete u digitalnom svetu. Ne voli nepravdu. Kolumnista.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend