Nermin Puškar: Muzika nije samo parče papira i par dobrih akorda, ona se živi

0

Bosanskohercegovački muzičar Nermin Puškar važi za jednog od najboljih muških vokala na muzičkoj sceni BiH, bez obzira što već duži period živi i stvara u Sloveniji. Studirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, bio je član grupe „Krug“, zatim frontmen nekada popularne grupe „Knock Out“ da bi 2003. godine odlučio da se posveti solo karijeri. Ove nedelje objavio je novi singl „Kad u ovu ljubav sumnjam“ kojim je najavio rad na novom albumu.

1. Kada i kako ste ušli u svet muzike? Kako je muzika oblikovala vaš život?

Počeo sam kao klinac, i već sa pet godina sam muziku intenzivno doživljavao. Dobra muzika se slušala u kući, a imao sam i podršku roditelja. Onda je došla muzička škola, prvi akordi na gitari, pa i prvi bendovi. Sa 14 godina sam počeo ozbiljnije da snimam, i već tad sam sa sigurnošću znao da je muzika moj životni poziv. Naravno, poslije sam upisao srednju muzičku školu u Bihaću, a zatim i Akademiju u Sarajevu. U tom periodu snimio sam album sa grupom Krug “Odsustvo kraja”, a dolazkom na sarajevsku scenu započeo sam priču i sa bandom Knock out, sa kojim sam snimio album “Jednom kad sve ovo…”, na kojem sam autor svih pjesama. Album je jako dobro prošao, počeli smo puniti sportske hale i bili smo vrlo popularni. U tom trenutku je počelo moje profesionalno bavljenje muzikom u pravom smislu te riječi. Poslije raspada benda 2003. godine, započeo sam solo karijeru, a singl “Trag u pijesku” na festivalu Sunčane skale je bio prvenac na tom solističkom putu. Logičan slijed dogadjaja je bio i snimanje albuma “Novi svijet”, koji objavljujem sa izdavačkom kućom Menart. Tokom 2007. godine preselio sam se u Ljubljanu, gde i danas živim i stvaram. Pisao sam i za druge izvodjače a neki od njih su Tony Cetinski, Amel Ćurić, Jacques Houdek, Marija Husar, Nina Pušlar…

Muzika me oblikovala i još me oblikuje na način da me gradi duhovno i emotivno, stavlja mi fokus na odnose i one vani i one unutra, i generalno me poboljšava u svakom smislu.

NERMIN PUS¦îKAR Live Photo by Bruno Sedevc¦îic¦î 5

2. Pre par dana, nakon izvesne pauze, vratili ste se na scenu sa jednom lepom baladom „Kad u ovu ljubav sumnjam“. Pesma će sigurna sam biti hit, a imali ste i dosta dobrih pesama ranije. Koliko se pronalazite u svojim pesmama? Kako nastaju vaše pesme, ko piše tekstove? Gde pronalazite inspiraciju?

Autor sam teksta i muzike većine mojih pjesama, inspiraciju pronalazim u životu i ljubavi, a u neku ruku sam samo provodnik za dobre ideje i teško je objasniti kako se sve to sastavi u pjesmu, koja je kasnije nekako i moja lična karta. Naravno sve nalikuje kopanju zlata, i treba dosta truda da bi se pronašao grumen, ali i beskrajno je uzbudljivo. Dug je to proces, a kako čovjek sazrijeva i razvija se, razvijaju se i novi pogledi, pa se tako i pjesme mjenjaju. „Kad u ovu ljubav sumnjam“ je mlada pjesma, puna energije i onoga što sam sada, u ovom trenutku. A najsretniji sam kad uhvatim taj voz.

3. Kako je nastala pesma „Na raskršću sna“ koju ste otpevali sa slovenačkom muzičarkom Neishom?

To je drugarska saradnja, i logična posljedica mog boravka u Sloveniji. Neisha je vrlo talentirana i jako cijenjena umjetnica u Sloveniji i vrlo brzo smo kliknuli. Neisha i njen producent imali su pjesmu na engleskom a htjeli su da napravimo nešto zajedno za regionalno tržište. Poslali su mi pjesmu za koju je trebalo da napišem tekst, ali sam ubrzo shvatio da postoji osoba koja bi to mogla odraditi bolje od mene, tako da sam pozvao moju dragu kolegicu i prijateljicu, meni najdražu kantautoricu sa ovih prostora i velikog majstora pera, jedinstvenu Mayu Sar, da uzme stvar u svoje ruke i napiše tekst. Naravno Maya je fantastično odradila svoj dio posla. Produkciji se pored Dejana Radičevića, autora muzike, i Neishinohg producenta, pridružio i Mahir Sarihodžić, moj drug i dugogodišnji producent. Tako je nastala ova fantastična numera.

NERMIN PUS¦îKAR Photo by Bruno Sedevc¦îic¦î 2

4. Kako biste ocenili muzičku scenu Balkana i šta joj zamerate?

Volio bih da ima više medija koji nas povezuju. Žao mi je što se gase časopisi poput „Rollingstonea“, što izdavačke kuće žive od prodaje igračaka i stranih izdanja, a ne toliko od domaćih muzičkih proizvoda. Sa druge strane, u takvim neuslovima niču fantastični bendovi i izvođači. Potencijala ima i scena je zanimljiva, ali bih volio da je infrastruktura u muzičkom biznisu bolja.

5. Ko vam je bio muzički uzor i zašto?

Dijete sam bezbrižnih osamdesetih, i slušao sam sve od EKV-a, Leb i sola, Indexa, preko Dugmeta do Atomskog skloništa i Bajage. Sve što je imalo magiju, što je bilo iskreno melodično i žestoko bilo je moj izbor. Naravno, od svjetske muzike tu su bili Pink Floydi pa grunge scena devedesetih, Pearl jam Soundgarden, Rhcp. Kasnije im se pridružuju Sting, Stevie Wonder, Eric Clapton… U poslednje vrijeme od starijih izvodjača pratim Glenn Hughesa, a od novije scene Coldplay, Johna Mayera i generalno malo modernije produkcije. Uzori su mi svi autori koji uspjevaju kreirati pjesme koje imaju neku iscjeljiteljsku notu. Koje mogu otvoriti čovjeka, naučiti ga nečemu i uljepšati mu dan.

NERMIN PUS¦îKAR Live Photo by Bruno Sedevc¦îic¦î 4

6. Kada možemo očekivati novi album?

„Kad u ovu ljubav sumnjam“ je pjesma koja otvara novo poglavlje u mojoj karijeri, a sve su šanse da će se to poglavlje u dogledno vrijeme krunisati i novim albumom. Sa mojim producentom Mahirom Sarihodžičćem snimio smo još jednu numeru i čim ispromovišem novi singl, ulazim u studio da dovršim posao.

7. Kakvi su vam planovi za ovu godinu što se turneja i gostovanja tiče?

Imam fantastičan bend i već smo otvorili sezonu sa dva koncerta, a očekujem i nove pozive. Kao ideja mi se nameće i koncept “vintage” turneje po domovima kultura za početak, a sa novim singlovima možda i neki malo veći prostori u većim gradovima. Tu su naravno i klubovi po dijaspori. Dugo me nije bilo, poželio sam se svoje publike, a očigledno i oni mene. Vrijeme je da se konačno desi eksplozija tih emocija.

Oglašavanje

O autoru

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend