Svečanost dodele „Nobelovih nagrada” za 2018. godinu je završena.

Dodela „Nobelovih nagrada” (2013)(Fotografija: Dodela „Nobelovih nagrada”, 2013; © Nobelprize.org)

„Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu” dodeljena je američkom imunologu i profesoru sa Univerziteta u Teksasu Džejmsu P. Alisonu i japanskom imunologu i profesoru sa Univerziteta „Kjoto” Tasukuu Hondžuza otkriće terapije karcinoma inhibicijom negativne imunološke regulacije”, a dobitnici „Nobelove nagrade za fiziku” su: američki naučnik Artur Aškin, francuski naučnik i pionir u oblasti elektrotehnike i lasera Žerar Muru i kanadska fizičarka optike i pionirka u oblasti impulsnih lasera Dona Striklend„za revolucionarne pronalaske u oblasti laserske fizike”.

Pored navedenih, dodeljene su i: „Nobelova nagrada za hemiju”, čiji su dobitnici američki biohemičar Džordž Smit, američka inženjerka hemije Franses Hamilton Arnold i britanski biohemičar Ser Gregori Pol Vinter„za bakteriofagni prikaz peptida i antitela, odnosno za korišćenje usmerene evolucije u proizvodnji enzima za nove hemikalije i lekove”, „Nobelova nagrada za ekonomiju” pripala je američkom ekonomisti i pioniru endogene teorije rasta Polu Romeru i američkom ekonomisti i profesoru emeritusu sa Univerziteta „Jejl” Vilijamu Nordaosu – „za integraciju tehnoloških inovacija i klimatskih promena u dugoročnu makroekonomsku analizu”, dok je „Nobelova nagrada za mir” otišla u ruke iračke aktivistkinje za ljudska prava Nadije Murad Basi Taha i kongoanskog ginekologa Denisa Makvegeaza njihove napore u cilju prestanka upotrebe seksualnog nasilja kao načina ratovanja u oružanim sukobima”.

Švedska akademija odlučila je da ove godine, zbog optužbi za seksualno uznemiravanje i drugih afera koje su kompromitovale reputaciju spomenute institucije, ne dodeli „Nobelovu nagradu za književnost”. Uručivanje svih nagrada je bilo u Švedskoj, a dobitnici, pored zlatne medalje i diplome, dobili su i novčano priznanje.

Ova nagrada je prvi put ustanovljena 1901. godine od strane švedskog hemičara Alfreda Nobela (pronalazač dinamita) i do sada ju je, u svim oblastima, dobilo oko 880 pojedinaca i više od 50 organizacija. Zanimljiv je podatak da su nekoliko dobitnika odbili da prime svoje nagrade.

(Fotografija: „Nobelova nagrada”; © The Japan Times)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni član. Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend