Mondelez International proširuje program obnavljanja šuma

0

Mondelez International je objavio svoje vodeće planove za zaštitu i obnavljanje šuma u ​​regijama za uzgoj kakaoa, u pokušaju da osigura održivu budućnost kakaa time što će farme učiniti otpornijima na klimatske promene. Planovi pokrivaju dva najveća tržišta za proizvodnju kakaa, Ganu i Obalu Slonovače, kao i treće po veličini, Indoneziju.

Posvećenost kompanije održivoj proizvodnji kakaa reflektuje njenu strategiju: Snacking made right. Kao jedan od najvećih svetskih proizvođača čokolade, pronašli smo način da uvedemo promene u lanac snabdevanja kakaom tokom dugog niza godina i pokrenuli naš 10-godišnji Projekat Cocoa Life u 2012. godini vredan 400 miliona dolara, sa ciljem da njime pokrijemo više od 200.000 poljoprivrednika u šest zemalja.

„Naši planovi za borbu protiv krčenja šuma uključuju i obavezu da do kraja 2019. godine pokrijemo 100% poljoprivrednih gazdinstava koja snabdevaju kakaom Mondelez International „, rekao je Cedric van Cutsem, Pomoćnik Direktora Cocoa Life progama. „Određivanje i praćenje farmi će nam dati dublje razumevanje potreba poljoprivrednika u cilju da dovedemo do efektivne pomoći u proizvodnji. Osim toga, naši planovi uključuju i finansijske podsticaje koji će ohrabriti poljoprivrednike i zajednice da zaštite i obnove šumske oblasti.”

Mondelez International je u 2015. godini bio prva kompanija koja je pokrenula pitanje deforestacije u proizvodnji kakaa na samitu COP21 u Parizu i prvi proizvođač čokolade koji je potpisao Memorandume o sporazumevanju sa vladama Gane i Obale Slonovače.

Mondelēz International je ključni partner u inicijativi za zaštitu kakaa i šuma u Obali Slonovače. Njihov akcioni plan je u potpunosti u skladu sa strategijom očuvanja, rehabilitacije i proširenja, koju je Vlada usvojila u januaru 2019. godine,” rekao je Alain-Richard Donwahi, Ministar šumarstva i vodoprivrede Obale Slonovače. “Impresioniran sam konstantnim zalaganjem Mondeleza u zaštiti i obnovi šuma, koje su i predstavljene ovim akcionim planom. Nadamo se da čemo zajedno napraviti dinamičan i stabilan lanac snabdevanja kakaom, istovremeno menjajući živote poljoprivrednika i njihovih zajednica. ”

Mondelēz International, kao član osnivač Inicijative za očuvanje kakaa i šuma (CFI), ima akcioni plan sa tri fokusna područja CFI-a: zaštita i obnova šuma, održiva proizvodnja i poboljšanje života poljoprivrednika, njihova socijalizacija i uključivanje u zajednicu, kroz sledeće korake:

  • Mi smo jedan od prvih proizvođača čokolade koje se obavezao da će do kraja 2019. godine imati plan za 100% farmi u okviru Cocoa life programa, kako bi se osiguralo da poljoprivrednici ne posluju na zemljištu pod šumama. Već smo pokrili 70% ovih farmi, koristeći Global Forest Watch kako bismo procenili rizik od gubitka drveća.

  • Mi smo prva organizacija koja je uvela podsticaje u vidu sporazuma o plaćanju usluga za zaštitu životne sredine (PES) u kontekstu uzgoja kakaoa, ohrabrujući poljoprivrednike da zaštite i obnove šume, sa ciljem da do 2022. godine imamo sporazume sa 33.000 farmera

  • Svesni smo da se deforestacija ne može rešiti samo adresiranjem proizvođačima kaka apojedinačno, tako da uključujemo cele zajednice. Do 2022. godine, skoro 1.300 zajednica koje se bave uzgojem kakaa će imati aktivne programe obnove i zaštite šuma kroz Cocoa Life.

Mondelez Internationalu treba čestitati što je prepoznao ključnu ulogu u očuvanju prirodnih resursa u cilju održive nabavke kakaa kroz aktivno uključivanje lokalne zajednice u zaštiti lokalnih prirodnih resursa“, rekao je David McLaughlin, Viši savetnik za strategiju u Conservation International i savetnik za Cocoa Life program. „Obnova okoline će očigledno biti vitalni element u suočavanju sa klimatskim promjenama i naša je nada da će drugi slediti njihovo vođstvo.“

Više informacija o Cocoa Life akcionom planu za deforestaciju možete naći na linku ovde. World Cocoa Foundation je takođe objavila zajedničke akcione planove industrije, koje možete pogledati ovde.

Oglašavanje

O autoru

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend