IUI Transition Dance Company i Balkan Dance Project na 8. Šibenskom festivalu plesa!

0

U okviru 8. Šibenskog plesnog festivala/Sibenik Dance festival koji se održava od 23. do 28. jula ove godine u Šibeniku (Hrvatska) predstaviće se igrači IUI Transition Dance Company i Balkan Dance Project iz Beograda.

Tokom prvih dana festivala biće izvedene koreografije Aleksandra Ilića Četiri pesme za Tađa po tekstu Teodore Sujić, 1924. i Sablazan u dolini Svetog Florijana (režija Aleksandar Nikolić).

Četiri pesme za Tađa je asocijacija na jednu od najboljih novela XX veka Smrt u Veneciji Tomasa Mana, u izvođenju Branka Mitrovića, Vladimira Čubrila, Jakše Filipovca i Nikole Pavlovića. Koreografija u ovom izvođenu premijerno je predstavljena na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu 5. juna 2016. godine u okviru večeri Festivala koreografskih minijatura – Velikani minijatura.

Muzika Vasilije Đoković, scenografija i kostim Dunja Kostić.

Sablazan u dolini Svetog Florijana premijerno je izveden u okviru Balkan Dance projekta 14. oktobra u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), a izvode ga igrači sa prostora bivše Jugoslavije i Balkana: Mojca Majcen (Slovenija), Ema Janković (Hrvastska), Branko Mitrović (Bosna i Hercegovina), Luka Živković (Srbija), Jakša Filipovac (Srbija) i Zulejha Kečo (Bosna i Hecegovina). Muzika Studio Lana – Lana Toković, scenografija i kostim Neira Sinanbšaić i Melisa Musić.

Igrači IUI Transition Dance Company u izvođenju: Vladimira Čubrila, Mile Stijak, Katarine Bućić i Ane Obradović izvešće koreografiju I II III x IV Dagmar Dachauer, koja je premijerno izvedena u okviru projekta Instituta za umetničku igru SHOWCASE 11. marta ove godine na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu. Muzika Johan Štraus, kostim Aleksandra Karović.

Koreograf o svom delu kaže: “Suprotno statusu koji se urezao u kolektivno pamćenje društvenog plesa kao ekstatičnog blaženstva, ova interpretacija otkriva usamljene i krhe aspekte Nacionalne himne – Bečkog valcera”.

Tokom festivalskog programa biće izvedena i minijatura 1924. Aleksandra Ilića u izvođenju Mojce Majcen i Branka Mitrovića. 1924. je reminiscencija na Tomas Manov Čarobni breg.

Gostovanje igrača IUI Transition Dance Company Instituta za umetničku igru podržano je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Oglašavanje

O autoru

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend