Organizacioni menadžment u službi srpskih start-apa

0

„Serbian.tech” je spojio potrebe, zajedno sa IT kompanijama, za nižom cenom nastupa na svetskim tech događajima, grupisanjem srpskih start-apa po principu komplementarnosti, i prepoznao potrebe za sistematičnom pripremom za klijente i prodaju ideje.

(Fotografija: Informacione tehnologije (IT); „Vikimedija”)

Prva velika start-ap konferencija koja će biti organizovana jeste prestižna „Four Years From Now” („4YFN”) u Barseloni, u februaru 2018, i biće prvi takav projekat gde će srpski start-api imati priliku da se nađu u jednom timu, pod okriljem zajedničkog „Serbian.tech” štanda. Svaka kompanija će imati istaknutost putem svog brendiranog dela štanda. Ideja je da kompanije učesnice ne budu konkurenti, već komplementi. Princip komplementarnosti donosi niz potencijalnih prilika za kvalitetnijom i kompletnijom uslugom, timskim nastupom i boljim imidžom celog tima srpskih start-ap kompanija.

Ideja „Serbian.tech-a” nije bila samo da se zadovolji potreba za udruživanjem srpskih IT kompanija i start-apa u cilju postizanja niže i prihvatljivije cene učešća na tech događajima širom sveta, već inicijalno identifikovana potreba na tržištu IT sektora u Srbiji zbog odomaćenog modela „outsourcing-a”.

(Fotografija: Informacione tehnologije (IT); „Vikimedija”)

„Outsourcing” model ne ostavlja puno prostora, niti kreira potrebu za sistematičnim bavljenjem prodajom i analizom svojih potencijanih investitora, partnera i klijenata. Sa ovim se suočavaju mnoge srpske IT kompanije, bilo da imaju sopstveni proizvod ili se bave uslugama developmenta i dizajna, te mnogi tragaju za takozvanim efikasnim načinom plasmana i prodaje ideje i usluga.

Ono što je misija „Serbian.tech” tima je promena percepcije o srpskim kompanijama na svetskom IT tržištu, to jest promena koja srpske firme izvodi iz „outsourcing mindset-a” i na taj način osvešćuje potrebu za kvalitetnim dugoročnim strateškim partnerstvima, gde niska cena nije dominantni kriterijum dobijanja poslova. Spoj poslovnih tehnika, organizacionog menadžmenta, tehnika prezentacije i prodaje i biznis analitike predstavljaju srž usluga Serbian.tech-a. Ne postoje univerzalne strategije, osim ako nisu za iste ciljne grupe klijenata.

(Fotografija: Štand „Serbian.tech-a” na „4YFN”, 2018)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend