Zašto je dobro jesti sladoled tokom zime?

0

Intervju dr Mirjana Mićović, pedijatar Doma zdravlja „Stari grad“

Sladoled od mleka ili voća, u kornetu ili na štapiću ili pak u porodičnom pakovanju, omiljena je poslastica svih generacija. Za sladoled ne postoje granice. Vole ga na svim kontinentima i u svim državama. Deo je istorije svih klutura i civilizacija, od Kine do Sicilije, Skandinavije pa sve do Amerike. Ljubav prema ovoj ledenoj poslastici zajednička je za sve nas.

Međutim, sa prvim hladnim danima mnogi se odriču užitka u sladoledu. Iako naučna istraživanja pokazuju suprotno, predrasude o tome kako ne valja jesti sladoled zimi, zbog moguće upale grla ili krajnika i dalje su vrlo rasprostranjene.

Dr Mirjana Micović

Dr Mirjana Micović

Ukoliko ste se do sada lišavali ovog užitka tokom zime verujući da nije pametno jesti sladoled kada je hladno od sada ne morate više to da raditi. Konzumaciju sladoleda naučnici preporučuje čak više zimi nego leti zbog temperaturnih razlika između našeg tela i spoljne sredine koje su tada manje nego tokom vrelih dana. U prilog tome govore i podaci da se u Skandinavskim zemljama u proseku pojede najviše sladoleda godišnje po „glavi stanovnika“ i ako se oni ne mogu pohvaliti ni visokim temperaturama ni brojem sunčanih dana.

Uverenje da se sladoled ne jede zimi najrasprostranjenije je kod roditelja, kod majki, te smo u razgovor sa dr. Mirjanom Mićović, pedijatricom, želeli da saznamo nešto više o tome:

Rasprostranjeno mišljenje među roditeljima je kako konzumacija sladoleda zimi nije preporučljiva, jer može da izazove upalu grla. Da  li je u pitanju mit ili istina?

Naravno da to nije tačno. U pitanju su predrasude sa kojima smo svi rasli. Sladoled nije namirnica koja će dovesti do upale grla. Do upale grla, pogotovo u zimskom periodu, dolazi usled infekcije virusima i bakterijama koje se prenose kapljičnim putem, preko prljavih ruku, igračaka koje deca stavljaju u usta i sl.

S druge strane čuli smo takođe da se konzumacija sladoleda preporučuje tokom upale grla i kod visokih temperatura, šta Vi mislite o tome?

Nema razloga da se ne konzumira i kada neko ima visoku temperaturu, samo ne direktno iz friza, dok je poptuno zamrznut, već nakon par minuta.Tada nas može lepo osvežiti, a takodje popraviti raspoloženje, koje je sigurno narušeno usled bolesti. Bol kod upale grla će zbog reakcije krvin sudova na hladnoću delimično biti i ublažen, ako lagano konzumiramo sladoled.

Da li postoji neka razlika u slučaju upale grle, prehlade ili temperature ako se konzumira mlečni ili voćni sladoled?

Sladoled je hrana koja nam može pomoći da se bolje osećamo kod svake vrste infekcije, virusne ili bakterijske i nema značaja kog je sastava, jer je svakako uvek napravljen od najkvalitenijeg mleka, čokolade, voća…Može se slobodno davati deci i leti i izimi, kada su pod infekcijama i upalama, jer tada obično nemaju apetit, ali retko će se desiti da odbiju sladoled.Njegova kalorijska vrednost je dovoljna da zameni obrok.

Mnogi pričaju danas o gojaznosti dece, načinu ishrane i izboru pravih namirnica u ishrani. Da li vi preporučujete konzumaciju sladoleda kod dece, da je to namirnica koja treba da bude sastavni deo menija mališana, da li sladoled po Vašem mišljenju izaziva gojaznost?

Sve  namirnice bogate ugljenim hidratima, ukoliko se uzimaju u velikim količinama, mogu dovesti do pojave gojaznosti. Uvek prepopručujem umerenu ishranu i kod dece i kod odraslih. Sladoled je velika poslastica i šteta je lišiti decu užitka. Umereno konzumiranje neće naštetiti njihovom zdravlju.

I na kraju pitanje da li biste preporučili sladoled u ishrani mališana ili ne?

Naravno. Pitajte bilo koju odraslu osobu da opiše svoje najsrećnije trenutke iz detinjstva. Najčešći odgovor će biti da se seća šetnje sa roditeljima i sladoleda u kornetu ili na štapiću, koje su svi porodično sa velikim zadovoljstvom lizali.Bili su to divni trenuci porodične sreće. Zašto lišavati buduće generacije  mogućnosti da imaju takve lepe uspomene.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend