Nova studija otkriva da je kod držanja dijete kvalitet važniji od kvantiteta

0

Ako se borite sa kilogramima, objavljena je nova studija koja menja način na koji držite dijetu.

Dijetetičari sada savetuju da se ne opterećujete toliko brojanjem kalorija ili eliminisanjem masti iz ishrane. Umesto toga, treba da znate da je kvalitet važniji od kvantiteta.

Put ka gubitku suvišnih kilograma je za fotografa Kodija Marfija, koji radi za TV stanicu Sinclair Broadcast Group, počeo pre tri godine kad je dobio grip.

,,Odem kod lekara, stanem na vagu i pojavi se neverovatna brojka – 151 kilogram’’, kaže Marfi. Sećam se da sam pomislio, ,Pa, ovo će me ubiti’.’’

Rešio je nešto učini povodom toga. Zato se držao jednostavnog recepta – izbacio je procesovanu hranu.

,,Držao sam se voća, povrća i tih stvari’’, kaže Marfi. ,,Merio sam se na kraju svake nedelje i kilogrami su počeli da nestaji.’’

Smršao je ukupno oko 90 kilograma.

Sada jedna nova studija objavljena u časopisu ,,Journal of the American Medical Association’’ kaže da je suština mršavljenja upravo u tome – kvalitet iznad kvantiteta.

,,Mislim da ova studija menja sve iz korena i tera nas da se vratimo korak nazad i shvatimo da treba da prestanemo da… biramo strane’’, kaže dijetetičar Stefani Vandergrif.

Istraživači su ispitanike podelili u dve grupe – jedni su primenjivali ishranu sa malo ugljenih hidrata, a drugi ishranu bez masti. Jedina sličnost je bila da nema brojanja kalorija.

Kad su uporedili rezultate, nije bilo pobednika. Istraživači su otkrili da su obe grupe skoro jednako smršale – 5 kilograma uz ishranu bez masti a blizu 6 uz onu bez ugljenih hidrata. Istraživači su radili sa preko 600 muškaraca i žena.

,,Ove grupe su unosile manje kalorija a da se nisu posebno potrudile oko toga’’, kaže Vandergrif. ,,Jele su dok se ne zasite tako da su bile srećne.’’

Savet ove dijetetičarke za vas glasi – probajte da procesovanu hranu zamenite zdravim opcijama.

,,Čak i ako ste izabrali da to bude samo jedan obrok za početak – samo doručak – zato što je on važan za svakoga da započne dan sa dovoljno energije’’, kaže Vandergrif.

A kako se toga pridržavati? Marfi kaže da nema ništa lepše.

,,Otišao sam da kupim novu odeću tokom prazničnog popusta i ušao u kabinu. Skoro sam zaplakao jer mi je odgovarala veličina S – a mislio sam da nikad neću dočekati taj dan. Ali ako dođete do toga, nema boljeg osećaja od onog da ste ispunili svoj cilj.’’

 

Izvor: omonews.com/

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Krenuo sa sportom, prešao na turizam, završio na internetima. Analogno dete u digitalnom svetu. Ne voli nepravdu. Kolumnista.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend