Kako je jedna mrkva nahranila jutjubere #BTFSarajevo

0

Više od 5000 posjetilaca, od najmlađih pa do tinejdžera, ali i starijih, napunilo je Dom mladih 25. i 26. novembra a obilje emocija, suza, uzbuđenja, sreće, smijeha i, podrazumijeva se, dobre hrane obilježilo je prvi Balkan Tube Fest u Sarajevu.

Balkan Tube fest je posvećen YouTube kulturi i predstvlja mjesto susreta najpoznatijih jutjubera na Balkanu i njihovih fanova, a oni su se pobrinuli da zabave u Sarajevu tog vikenda ne nedostaje. YouTube zajednica je posljednjih nekoliko godina u ogromnom porastu, popularnost koju pojedini tjuberi imaju mjeri se desetinama i stotinama hiljada pratilaca/pretplatnika, a klipovi nekih od tih modernih zvijezda, učesnika prvog sarajevskog Balkan Tube Festa imaju više od 200 miliona pregleda.

Po dolasku u Sarajevo, prva misija popularnih jutjubera bila je, a šta bi drugo nego – PRONAĆI NAJBOLJE ĆEVAPE. U moru ćevabdžinica i dobrih ćevapa, želuci jutjubera izabrali su ćevabdžinicu kod Mrkve. Kod Mrkve se svi vraćaju, pa nije bilo izuzetaka ni ovaj put. Osim jutjubera, drugo veče su kod Mrkve stigli i organizatori i brojni gosti.

Mrkva se zna izdvojiti iz mase

Svi pamte slogan ”Drugo ime za ćevap – MRKVA” i dobrodošlicu koju je ova poznata ćevabdžinica poželjela dolasku poznatog svjetskog brenda McDonalds. Za podsjetnik, Mrkva za vrijeme VIP prijema poslao dostavljača u Titovu ulicu, parkirao ispred McDonald’sa isporučio oval na kojem je bilo više od 200 ćevapa čime je McDonald’su poželio dobrodošlicu u Sarajevo u ime svih ćevabdžija u gradu.

Otkud to da se ćevabdžinica zove „Kod Mrkve“? 

Prije 50 godina u srcu Sarajeva otvorena je ćevabdžinica Ejuba Mrkve. Danas još jedna u nizu ćevabdžinica vjerovatno ne bi bila ni primijećena, ali prije 50 godina, kao jedna od prvih ćevabdžinica na Baščaršiji itekako je bila primijećena, ponajviše zbog redova koji su se ispred nje svakodnevno nizali. S jedne strane ćevabdžinica, a s druge radnja u kojoj je pravio ćevape, Ejub Mrkva gradio je ugled i reputaciju, praveći ćevape koji su postali poznati i van Sarajeva. U početku je Ejub Mrkva, čovjek sa prethodnim ugostiteljskim iskustvom, pravio samo ćevape, sa svojom užom porodicom, suprugom i troje djece, te još jednim radnikom. Uskoro je proširio ponudu i drugim mesnim roštiljskim specijalitetima, a osim ponude, proširio je i poslovanje otvorivši ćevabdžinice i na drugim lokacijama u Sarajevu. Dostavu hrane vrše već 20 punih godina.

Danas Mrkvinu ćevabdžinicu vodi treća generacija njegove porodice. Recepti se nisu mijenjali, a čini se ni kvalitet ponude. Osim Sarajeva, za ćevabdžinicu Kod Mrkve se čulo i u drugim krajevima Bosne i Hercegovine, ali i šire. Upravo zato, nije iznenađenje što je 25. i 26. novembra kod Mrkve bio pravi haos. Jutjuberi, male (ili već velike) zvijezde u jednom su bili saglasni: OD SVIH ĆEVAPA NAJBOLJA JE MRKVA.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Krenuo sa sportom, prešao na turizam, završio na internetima. Analogno dete u digitalnom svetu. Ne voli nepravdu. Kolumnista.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend