Film „Igra“ otvorio 6. Dane igre u Jugoslovenskoj kinoteci

0

Šesta revija filmova „Dani igre“ u organizaciji Beogradskog festivala igre, Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile, otvorena je filmom „Igra“.

Delo švedskog reditelja i koreografa Aleksandera Ekmana, ispunjeno uporednim korišćenjem klasičnog i savremenog, ali pre svega jedinstveno inovatnivnog rečnika, nastalo je kao posebna kreacija za Balet pariske Opere. Ovaj spektakl je premijerno prikazan prošle sezone na sceni Opere Garnije, i odmah pretočen u film jer su producenti bili svesni da je reč o komadu koji zbog ogromne scenografije nikada neće moći da se premesti na neku drugu pozornicu. Poput predstave, film evocira svet detinjstva i bezbrižnog zadovoljstva, međutim, pored čiste zabave ona kontemplira značenje i značaj igre kada postanemo odrasli. 

Revija filmova „Dani igre“ održava se od 25. do 29. januara i omogući će publici užitak kroz nekoliko izuzetnih dokumentarnih, igranih i umetničkih filmskih naslova. Tako će se pred gledaocima naći zanimljiv prikaz istinite priče o borbi mladog iranskog entuzijaste sa zakonskom zabranom igre u Iranu, kroz film „Pustinjski igrač“ sa Fridom Pinto, i u koreografiji Akrama Kana. Osim filma „Igra“ u kome nastupaju igrači Baleta pariske opere, publika će biti u prilici da pogleda i film „Opera u Parizu“ inspirisan dinamičnim dešavanjima u Palati Garnije tokom 2015. godine, kada je direktor ove trupe bio koreograf Benžamin Milepje, muž čuvene Natali Portman. Sledi ostvarenje „Baletski igrači” kao klasična priča o odrastanju mladih umetnika koji su baletsku profesiju postavili za svoj životni cilj. Naslovi „Glavna scena” i „Ostavi poslednju igru” našli su se nedavno na listi američkog časopisa „Kosmopoliten” među ukupno 10 filmova o umetničkoj igri koji su ostavili trag u svom žanru, dok je pred ljubiteljima Bergmanovog dela i umetnički film „Bergman u oku koreografa” gde četiri švedska koreografa opisuju Bergmana kroz jedinstvene performanse nastale prošle godine, u okviru jubileja legendarnog režisera i scenariste.

Projekcije su svakog dana, sa početkom od 18 i 20 časova, u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1, a više informacija o programu možete pronaći ovde.

Oglašavanje

O autoru

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend