„Dani evropske baštine“ u Zemunu

0

Na manifestaciji „Dani evropske baštine 2015“ održanoj u Zemunu, prikazano je mnogo zanimljivih programa i predmeta. Kao deo manifestacije, posebnu pažnju privukli su izrada narodnih nošnji i primena starih zanata u savremenom životu, koji su predstavljeni kao nasleđe Zemuna.

U Udruženju umetnika AB Batajnica“ i Domu penzionera Bežanijska kosa“ predstavljena je izložba slika, lampi, nakita, keramike, predmeta od kovanog gvožđa, suvenira. Takođe, u Domu penzionera prikazana su dela nastala pletenjem, heklanjem, šivenjem, vezenjem, tkanjem, grnčarenjem, tapiserijom. Neki umetnici su prikazivali postupak izrade svojih dela, a veliku pažnju privukao je kratki kurs moderne dekorativne „dekupaž“ tehnike.

U okviru „Dana evropske baštine 2015“ organizovani su i: priča o nošnjama i starim zanatima, postupak pravljenja pozorišnih lutaka i njihovog oživljavanja na sceni, predavanja o muzici i starim tradicionalnim instrumentima, veče posvećeno nastanku violine, govor o tehnici restauracije ikona, odnosno o ikonama i ikonostasu, predavanje o konzervaciji i restauraciji knjiga, prezentacija industrijskog nasleđa i zanatstva, gde je predstavljena kolekcija najmodrenijih satovaInsa“ i linija proizvodnje novih vozila javnog prevoza, fabrikeIkarbus„, koje ova fabrika pravi u saradnji sa nemačkimMercedesom„, predavanje o istorijatu vatrogasaca, prezentacija dela procesa izrade nakita od zlata.

Ova godina proglašena je evropskom godinom „industrijskog i tehničkog nasleđa“.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend