Jedan od brojnih značajnih domaćih i inostranih kulturno-umetničkih festivala svakako je Festival autorskog filma (FAF), 24. po redu, koji će biti održan od 23. do 30. novembra 2018. u Beograduna različitim lokacijama, s tim da je glavno mesto dešavanja „Kombank dvorana”.

(Fotografija: Dvadeset treći Festival autorskog filma (FAF) – nagrade, 2017; © FAF)

FAF, čiji je organizator Udruženje građana „Pogled u svet”, održava se u jednom društvu i jednom svetu na izmaku preostalih rezervi smisla, to jest u svetu i društvu čija svakodnevica sve više postaje iscrpljujući rijalitispektakl, ili tabloidna senzacija. Takvom modelu „zavičaja” i „čovečanstva” ovaj festival suprotstavlja onaj, makar imaginarni, model u kojem su istina, vrednost i smisao sačuvani, ali ne samo kao reči koje zveče. Zato je perspektiva autora ujedno i alternativa: drugačiji, zalečeni pogled na naš život i planetu koje neprekidno pustoše i krivotvore nebrojene vojske, mediji, korporacije, njihovi inaugurisani megafoni, povelje i zakoni.

Nagradu za životno delo 24. Festivala autorskog filma, prvi put održanog 1994. godine, dobija autor alternative Želimir Žilnik, model drugačijeg svetonazora i neopevani heroj evropskog filma”, angažovanog i nezavisanog, koji već pola veka na marginama dosledno traga za svojim junacima i životnom istinom.

U glavnom (takmičarskom) programu naći će se 26 domaćih i inostranih ostvarenja, koji će se boriti za nagradu Gran-pri „Aleksandar Saša Petrović”, dok su prateći (Bande à part”, „Hrabri Balkan” i „ACID”) i posebni program (Cinéfondation”, „Žilnikova internacionala”, „Priča i autorski film”, „Omaž Živojinu Pavlovižu (1933 – 1998 – 2018), „Retrospektiva ‚Žak Rivet’” i „In focus – Filip Grandrije”) ove godine usmereni ka neispričanom u velikim opusima. Pored navedenih, tu su i specijalne projekcije („Godina majmuna”, „Poslednja barijera” i „Kongres zaborava”), odnosno treći modul profesionalnog trening programa „Gete-instituta” First Film First”.

Osim „Kombank dvorane”, festival će biti održan i u: Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture „Studentski grad”, bioskopu „Fontana”, „Art” bioskopu („Zadužbina Ilije M. Kolarca”), Centru za kulturu „Vlada Divljan”. Ulaznice su u prodaji. Dobro došli!

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni član. Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend