Počinje pretprodaja ulaznica za predstavu „Hijeronim Boš: Vrt zemaljskih uživanja“

0

U petak, 15. septembra, počinje pretprodaja ulaznica za predstavu „Hijeronim Boš: Vrt zemaljskih uživanja“ u izvođenju montrealske Kompanije Mari Šuinar. Predstava se izvodi u okviru 15. Beogradskog festivala igre, i to 30. i 31. marta 2018, na sceni Opere Madlenianum. Mesec dana, odnosno do 15. oktobra, karte za ovu predstavu će se prodavati po posebnoj, pretprodajnoj ceni od 1.000 rsd, za sva mesta u sali. Cene ulaznica nakon 15. oktobra biće u rasponu od 1.200 do 1.700 rsd. Predstava je namenjena isključivo publici starijoj od 18 godina.

Koreografkinja Mari Šuinar je izvršna i umetnička direktorka svoje trupe, osnivačica montrealskog Prix de la Danse, i direktorka venecijanskog Bijenala igre. Njena kompanija uživa međunarodnu reputaciju, a ona je svoj profesionalni put započela 1978. godine, komadom „Kristalizacija“. Na ovaj rad nadovezuje se trideset solo komada, prikazivanih na scenama u Kanadi i inostranstvu, uključujući dela „Mari crni pas“ (1982), „S.T.A.B.“ (Prostor, vreme i šire, 1986) i „Popodne jednog fauna“ (1987) – koja čine važno poglavlje istorije savremene igre. Kao solistkinja i koreograf, 1990. godine, Šuinarova osniva svoju trupu, koja beleži neverovatne serije gostovanja po svetu i koprodukcije sa renomiranim partnerima kao što su Bijenale u Veneciji, ImPulsTanz u Beču, pariski Theatre de la Ville, Fondacija Musica Per Roma, montrealski Place des Arts, Festival TransAmerik u Montrealu i Nacionalni centar umetnosti u Otavi. Trupa se 2007. godine uselila u vlastitu zgradu, montrealski Prostor Mari Šuinar.

Foto: Laurence Labat

Za ovu umetnicu, svaka kreacija je odiseja kroz istoriju čovečanstva koja izmiče linearnosti narativa. Intimna inteligencija tela, neiscrpna složenost njegove artikulacije i mutacije zadate konstrukcije, postignute su kroz formu. Ona se temeljno bavi svakim aspektom dela, od muzike do scenografije, rasvete, kostima i frizura, tako da svaki detalj sudeluje u jednoj celini, koristeći veliku snagu izazova. Priznati zbog svoje tehnike, svestranosti i performativnih sposobnosti, deset stalnih igrača kompanije, vladaju različitim tehnikama i iznose vrhunske zamisli ove umetnice na scenu. Kompanija ima obiman repertoar, a neki od naslova se sa nesmanjenim uspehom izvode već dugi niz godina kao pravi klasici savremene igre.

Radovi Mari Šuinar se pojavljuju i na repertoaru baletskih kompanija kao što su Nacionalni balet Kanade, Balet Sao Paola, Balet Monte Karla, Geteborg balet, Kompanija Marte Grem… Autorka, dizajnerka scene i svetla, fotografkinja i filmska rediteljka, Šuinarova se može pohvaliti opusom koji sadrži brojne multimedijalne radove, muzičke spotove, zbirke pesama, foto-instalacije, izložbe… Između ostalog, dizajnirala je „Cantique“ aplikaciju za iPhone i iPad (2015). Bez obzira na sredstvo (scena, ekran, digital, štampa, itd), suština njenog rada je telo. Tokom godina, njena trupa je razvila posebnu tehniku igre, koju prenosi igračima u okviru radionica. Pravi ambasador kulture Kvebeka, Šuinarova je laureat brojnih nagrada i nosilac prestižnih titula u Kanadi i inostranstvu.

„Hijeronim Boš: Vrt zemaljskih uživanja“ je najnoviji naslov Kompanije Mari Šuinar, koji beleži uspehe na velikim svetskim scenama, od svoje premijere u Amsterdamu u decembru, 2016. godine. Rad je inspirisan čuvenim triptihom Hijeronima Boša, a izveden u okviru obeležavanja 500 godina od smrti ovog slikara.

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

O autoru

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend