Jedna melodija, a tri pesme

0

Kada je reč o muzici, postoje mnoge teme o kojima bismo satima mogli da pričamo ili pišemo, počev od prvog proizvedenog tona, pa sve do broja pregleda spotova raznih autora i različitih žanrova na „Jutjubuˮ.

(Fotografija: Sound mixer & Microphone; „Vikimedijaˮ)

Poznato je da mnoge naše „pevačke zvezdeˮ otkupljuju autorska prava na korišćenje iste muzike u svojim pesmama, koja je u originalu rađena za strane izvođače, uglavnom Grke ili Turke. A nije im ni nepoznato da to rade ilegalno, bez ikakve dozvole, pa te pesme samim time postanu plagijati. Verovatno nam „nedostaju” talentovani kompozitori, aranžeri, muzičari, producenti… pa se moramo poslužiti tuđom kreativnošću i autentičnošću. Ili pak svoje omiljene pesme obrade, ali navodeći njihove autore i izvođače, što, naravno, jeste legalno.

Istina, nisu samo domaći pevači ti koji koriste „već viđenoˮ, to jest „već slušanoˮ, nego to rade i velike svetske muzičke zvezde.

(Fotografija: Composing music; „Vikimedijaˮ)

Evo primera kako od (skoro) iste muzike nastanu čak tri različite pesme – i to sva tri hita:

No, bilo kako bilo, mi možemo da nagađamo o čemu se ovde radi, dok su oni sebi obezbedili hit, igrajući na sigurnu kartu i znajući da će im to što su „uložili” biti trostruko uzvraćeno.

Pesma koja je oborila sve rekorde gledanosti i slušanosti i veoma brzo postala planetarno popularna jeste duet Portorikanaca Dedija Jenkija i Luisa Fonsija„Despacito”.

Ako već niste, pogledajte spot pesme:

(Fotografija: Musical notes; „Vikimedijaˮ)

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

O autoru

Umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom (profesionalno) 2015. godine. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i Novinarsku školu UNS-a. Student FILUM-a.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend