Gitarista Bane Jelić izdao novi CD

2

Država u kojoj su na prvom mestu po važnosti i interesantnosti razni rijaliti programi, novinski članci o najnovijim poduhvatima devojaka i njihovih “platežnih momaka”, afere ove, afere one, politički skandali i razno politizovano đubre, dakle, jedna takva “država” stoji naglavačke. Na mestu gde bi trebali da stoje umetnost, nauka, obrazovanje i vaspitanje, postavljeni su šuplji programi, čiji je sadržaj (ako to možemo i nazvati sadržajem) čist trulež. U zemlji koja stoji naglavačke promoviše se, stavlja se u prvi plan, ali se i traži(!) sadržaj koji umesto da obrazuje, vaspita, podstiče na kritiku i nezavisno razmišljanje, zapravo čini sve suprotno – omamljuje, uspavljuje i degeneriše. Ko je kriv i odgovoran za to? Svi mi! To je, na kraju krajeva, naša slika. Ono što gledamo i slušamo na televizorima, ono što čitamo po novinama, one koje biramo da nam “vode” državu, to su sve odrazi nas sami, naših izbora i naših želja.

Da ne bismo otišli do kraja u crnilo u ovom članku prelazimo na stvar koja je i razlog ovog teksta. Taj razlog nije možda tako “popularan” i nije možda nešto što će privući “široke narodne mase”, kako se to obično kaže, ali je razlog koji je vredniji i kvalitetniji od mnogih “popularnih” stvari, i koji time zalužuje svo poštovanje.

Evo jednog primera da i dalje ima onih koji, uprkos svim ličnim i ne-ličnim teškoćama, pokazuju da se karakter ne prodaje tek tako. Možda smo mi koji tako razmišljamo samo neki “ludi idealisti” ili šašavi principijelni ljudi, možda još nismo shvatili da je vreme poštenog, mukotrpnog ali srčanog i voljenog rada prošlo, i tako mi živimo u jednoj velikoj bespomoćnoj iluziji. Bilo kako bilo, prihvatamo etiketu “ludih idealista”. Jer, bolje biti ludi idealista, nego gramzivi kapitalista. Drugim rečima, bolje biti čovek. (Ovo je za neki drugi članak, ali ne škodi ubaciti to i ovde.)

Ovo kukanje koje je izneto gore podstaknuto je jednim divnim događajem. (O Srbijo, zemljo paradoksa!)

Naime, poznati srpski rok i metal gitarista, Bane Jelić, objavio je prošlog meseca svoj novi instrumentalni solo album koji nosi naziv “East-West”, u izdanju Take it Or Leave it Records-a.

Ovaj album je snimljen 2003. godine. Aranžman, produciranje, miks i mastering potpisuje sam Bane. Album možete nabaviti u Dallas Records Shopu u Beogradu. Ili, na sajtu Amazon: Link

Bez našeg daljeg mudrovanja, prenosimo izjavu Baneta Jelića, koju je postavio na svoj fejsbuk profil, i koja će reći sve što se treba reći:

“Instrumentalni put je slatko trnovit, nezahvalan za Srpsko tržiše i retko da to iko želi. Svaka čast ljubiteljima ove muzike koja se nalazi kao odbačeni kamen pored puta. Šund i kič caruju fenomenalnih 25 godina. Ispiranje mozgova ne prestaje po programu senki. Da li vredi biti umetnik bez kompromisa? Da! Ali to je cena stradanja! Ko želi neka krene na taj put bez kompromisa a to košta ne samo para već i godina odricanja od mnogočega i da slobodno napišem slatkog i bezbrižnog života! Umetnost to je nešto što te uzme pod svoje i u tome si slano-slatka žrtva.
Hvala svima onima koji me podržavaju za sve ove godine umetničkog stvaralaštva :)”

Oglašavanje

O autoru

Nikola Ačanski

Egzistiram i u toj egzistenciji jurcam za, po svemu sudeći, nepostojećom suštinom sebe, drugih i prirode. Jurcam poput blesavog psa koji laje na točkove automobila i koji svoju jurnjavu na kraju obično završi pod nekim točkom. Svakog drugog, trećeg dana pomislim da sam je uhvatio, ali svaki put kada otvorim šaku suštine nema.

2 komentara

  1. Avatar

    Бане – и даље најјачи. Свака част, царе! Желим ти много успеха и свакодневне победе!

  2. Avatar
    Мини Ми na

    Одличан албум! Хвала ти што се не предајеш. Држи се, држи, и само пржи! 🙂

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend