Kafa, alkohol i duvan spadaju u klasike među „stimulativnim supstancama“ u stvaralačkom procesu. Od Roberta Muzila do Ingeborg Bahman mnogi poznati autori oslanjali su se na podsticajno dejstvo ovih supstanci. Veliki ljubitelj džeza Ernst Jandl slušao je često vrlo glasnu muziku, dok je pisao. Pokušaji pomeranja granica podsvesti uz pomoć različitih supstanci, ali i asketski način života i izrazita samodisciplina u toku pisanja deo su istorije književnog stvaralaštva.

Književni muzej u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci posvećuje svim ovim fenomenima izložbu pod nazivom „U zanosu pisanja: od Muzila do Bahman“. Vredni originalni predmeti od Hajmito fon Doderera do Falka prikazuju stvaralački proces između književnog i ličnog graničnog iskustva. Preko 170 fotografija, kulturno-istorijskih dokumenata, tekstova, inserta iz filmova i audio snimaka predstavlja književno stvaralaštvo između ekscesa i askeze.

© Österreichische Nationalbibliothek

Postavka se sastoji iz pet tematskih celina: „Zanos pisanja & mašina reči“, „Dim po dim“, „Supstance & stimulansi“, „Tekstovi u zanosu: ekstaza, trans, zanesenost“ i „Eksces i askeza: pisanje i samodisciplina“. Posetioci će moći da pogledaju izložbu od 28. aprila 2017. godine do 11. februara 2018. godine.

© Österreichische Nationalbibliothek

 

 

 

 

Oglašavanje

O autoru

Radnim danima sam Šejn, vikendom sam Brus Vejn.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend