Euroleague

Izložba „Mlada Poljska: Vizuelni utisci o istoriji“

0

Izložba „Mlada Poljska: Vizuelni utisci o istoriji“, čiji su kustosi Silvija Šimanjak i Sarmen Beglarian, nastala u produkciji Poljske fondacije za savremenu umetnost, otvorena je sinoć u Muzeju istorije Jugoslavije.

Izložbu je otvorio likovni umetnik Miodrag Bata Knežević, a posetioci će moći da vide 10 radova savremenih autora: šest video-radova, instalaciju u prostoru, instalaciju u tehnici 3D štampe, foto- instalaciju (fotografije, posteri i razglednice) i ulje na platnu.

Autori radova su Ana Baumgart, Agnješka Kurant, Justina Hmjelevska, Aleks Četvertinski, Norbert Delman, Malgožata Goliševska, Maja Gordon, Dominik Jalovinjski, Agnješka Polska, Pjotr Visocki i Rafal Žarski.

Kolektivna izložba „Mlada Poljska:Vizuelni utisci o istoriji“ glas je umetnika koji svesno predstavljaju, analiziraju i kritički promišljaju poljsku realnost. Ova izložba je pokušaj analize i obrade tema zanimljivih mladoj generaciji, koja mora da se uhvati u koštac sa istorijom i promenama i da pronađe svoje mesto u kolektivnom identitetu zemlje, ali i sveta. Zahvaljujući otklonu prema istoriji i odsustvu kompleksa karakterističnih za Poljake u postkomunističkom periodu, mlada generacija revidira prošlost i trudi se da iznova upozna istoriju i aktivno učestvuje u izgradnji identiteta. Pri tome, ona nailazi i na probleme s kojima se susreću mladi ljudi u celom svetu, a koji su rezultat globalizacije, komercijalizacije i krize sistema vrednosti. Kustosi izložbe smatraju da tumačenje stvarnosti, u kojoj se u datom trenutku nalazimo, zahteva istorijsko razmišljanje i shvatanje prolazne sadašnjosti kao prošlosti.

image-1

Ovo je treće gostovanje izložbe poljskih autora u Muzeju istorije Jugoslavije koji će zahvaljujući saradnji sa Poljskom fondacijom za savremenu umetnost gostovati u Varšavi sa postavkom „Velika iluzija:Tito i 24 miliona metara filmske trake“.

Izložba je otvorena do 20.novembra.

foto: Muzej istorije Jugoslavije

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje

O autoru

Neposlušno dete koje šapuće izmišljenim jezikom. Voli knjige, Berlin, putovanja i bežanja od stvarnosti. Zavisnik od poezije. Voli Ničea, Dalija, fotografiju, kafu, Dejvida Linča. Smatra da je Dostojevski besmrtan. Doziva vetar za nove revolucije.

Ostavite odgovor

Send this to friend