Kako su se društva u gradovima jugoistočne Evrope promenila nakon događaja kao što su protesti u Gezi parku u Istanbulu ili na Sintagma trgu u Atini ili nakon zatvaranja takozvane Balkanske rute? Sve glasnije i intenzivnije se govori o stvaranju raznolike javnosti koja ovaj naziv i zaslužuje, o zajednicama koje ne definiše izolacija.

Platforma „Actopolis“ je poziv na interdisciplinarno, prekogranično i kulturološki raznoliko delovanje u uređenju gradova. Od 2015. godine „Actopolis“ udružuje preko 70 arhitekata, urbanista i aktivista iz Ankare, Mardina, Atine, Beograda, Bukurešta, Oberhauzena, Sarajeva i Zagreba kako bi podigli svest o aktuelnim gradskim pitanjima, inicirali dijaloge i stvorili mesta različitih mogućnosti. U svakoj zemlji sprovedeni su urbani projekti, a rezultati višegodišnje saradnje biće predstavljeni na izložbi „Actopolis – umetnost delovanja“ u Arhitektonskom centru u Beču (Architekturzentrum Wien) od 7. do 15. oktobra 2017. godine.

Foto: Michael Pappas

„Actopolis“ je projekat Gete Instituta i organizacije „Urbane umetnosti Rur“ („Urbane Künste Ruhr“) koja se bavi mogućnostima korišćenja i uređenja vidljivih i skrivenih mesta urbanog života. Zajedno sa izložbom na istoj lokaciji će biti otvoren i festival „urbanize!“ koji je posvećen gradu kao mestu demokratske obnove, metodama organizacije zajednica, samoorganizovanju u stambenim zgradama i mnogim drugim temama.

Photo: Michael Pappas

Oglašavanje

O autoru

Radnim danima sam Šejn, vikendom sam Brus Vejn.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend