Nedavno je fasada zgrade „Ringturm“ u Beču, u kojoj se  nalazi centrala koncerna „Vienna Insurance Group“ („VIG“), ukrašena delom „Predviđanje“ („Weitblick“) srpskog umetnika Mihaela Milunovića. Njegovo delo će krasiti fasadu zgrade u toku letnjih meseci, a sama inicijativa je organizovana po deseti put. Tim povodom biće otvorena i izložba koja će biti posvećena delu srpskog arhitekte Alekseja Brkića. Izložba je sastavni deo serije „Arhitektura Ringturma“ („Architektur im Ringturm“) i biće otvorena 12. juna u izložbenom prostoru zgrade.

Aleksej Brkić (1922-1999) se ubraja u najznačajnije arhitekte u posleratnom Beogradu i važi za preteču srpske Moderne u arhitekturi. U okviru izložbe biće predstavljene brojne građevine beogradskog arhitekte, koje čine temelje srpske arhitekture u drugoj polovini 20. veka. Aleksej Brkić je formirao tadašnju arhitektonsku scenu zajedno sa Bogdanom Bogdanovićem i Mihajlom Mitrovićem, sa kojima je bio u bliskom kontaktu.

U izložbenom prostoru zgrade „Ringturm“ istovremeno će biti prikazana i dela Mihaela Milunovića, kao i radovi Roberta Hamerštila, slikara koji je rođen u Vršcu, a živi i radi u Austriji. Njegovo delo je ukrasilo fasadu zgrade „Ringturma“ 2007. godine.

© Archiv Brkić

© Oliver Cvijović

 

Vaši komentari na tekst

O autoru

Radnim danima sam Šejn, vikendom sam Brus Vejn.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend