Nagrada „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ za predstavljanje na 13. Beogradskom festivalu igre (19 mart – 10 april, 2016) pripala je, odlukom stručnog žirija, izraelskoj koreografkinji Šaron Ejal. Ova osobena i u svetu veoma cenjena umetnica ponudila je publici ovogodišnjeg festivala nezaboravne plesne komade koje su 9. aprila, na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, izveli igrači njene trupe L-E-V. Kroz zanimljivo igračko iskustvo i neprestano istraživanje, Šaron Ejal je izgradila jedinstven leksikon pokreta, po kome se razlikuje od drugih koreografa. To je njen lični glas, prepun strasti i hrabrosti, po čijem se delikatnom uputstvu igrači kreću poput ljudi iz druge kulture, telom koje ima zadatak da predstavi svet sopstvenih slika i sećanja.

Nagrada koja nosi ime Jovana Ćirilova, velikog prijatelja ovog festivala, ima za cilj da afirmiše umetničko stvaralaštvo i doprinese stvaranju dragocenog kulturnog nasleđa, putokaza za sve one koji svojom kreativnošću, visokom disciplinom i posebnošću pomeraju okvire savremenog scenskog izraza. U slučaju Šaron Ejal, nagrada se na neki način dodeljuje i ukupnoj izraelskoj koreografskoj zajednici, koja predstavlja svojevrsan fenomen svetskih dimenzija, a čiji su mnogi značajni predstavnici već bili gosti Beogradskog festivala igre. Šaron Ejal će priznanje za svoj jedinstven stil i istrajnost u traganju za novom estetikom i kvalitetom pokreta, preuzeti naredne godine, u okviru 14. Beogradskog festivala igre. Inače, ova nagrada podrazumeva i mogućnost da laurat u okviru sledećeg festivalskog izdanja izvede svoje novo delo ili delo po svom izboru.

Igračica i koreografkinja Šaron Ejal rođena je u Jerusalimu. Igrala je sa kompanijom Batševa od 1990- 2008. godine, gde je počela i da stvara sopstvene radove u okviru projekta “Batševini igrači kreiraju”. Kao saradnik čuvenog Ohada Naharina, umetničkog direktora ove trupe, radila je u periodu 2003-2004. godine, a kao stalni koreograf kompanije od 2005-2012. godine. Tokom 2009. počela je da stvara komade za poznate plesne kompanije, širom sveta. Svoju trupu L-E-V osnovala je 2013. godine, zajedno sa dugogodišnjim saradnikom Gajom Beharom. Šaron Ejal je dobitnica mnogih nagrada, uključujući Nagradu Ministarstva kulture Izraela (2004) i Landau nagradu za scenske umetnosti (2009). Godine 2008. ponela je titulu Izabranog umetnika Fondacije za kulturnu izuzetnost Izraela.

Od 2006. godine, tandem Šaron Ejal i Gaj Behar predstavlja značajan glas umetničke zajednice, stvarajući originalna i od kritike visoko ocenjena dela za kompaniju Batševa i druge ugledne svetske trupe. L-E-V je kulminacija njihove dugogodišnje saradnje i jedinstvenih umetničkih doživljaja koje Šaron Ejal i Gaj Behar, praćeni originalnom muzikom Orija Lihtika, donose na scenu, u izvođenju talentovanih igrača koji se kreću sa vrhunskom preciznošću. L-E-V se prosto hrani novim tehnologijama i integriše ih bez napora i nenametljivo u scenska dela pomešanih umetničkih disciplina. A takva, ona se mogu podjednako lako izvoditi i u tehno klubu i u operi. Za L-E-V se može reći da je pravo ušće pokreta, muzike, rasvete, mode, umetnosti i tehnologije – gde svaki taj činilac nosi jedinstvenu izražajanost i emotivno bogatstvo.

Trinaesto izdanje Beogradskog festivala igre je pratilo više od 22.000 gledalaca i 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva. U okviru glavnog programa, publici u Beogradu i Novom Sadu su se predstavile trupe iz 13 zemalja, sa ukupno 23 koreografska dela, od kojih 4 svetske premijere. Preko 150 učenika profesionalnih baletskih škola i mladih igrača, učestvovalo je na besplatnim majstorskim kursevima i radionicama u toku festivala. Beogradski festival igre je održan pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, Gradom Beogradom i Pokrajinskim sekretarijatom za kulture IV Vojvodine. Generalni sponzor manifestacije je kompanija Vip mobile.

Oglašavanje

O autoru

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend