Euroleague

Noć za Keruaka sutra u Poletu

0

„Jedini ljudi za mene i jesu ludaci, oni koji su dovoljno ludi da žive, ludi da govore, ludi da budu spašeni, a istovremeno i željni svega, tipovi koji nisu nikad zevali od dosade ili izgovarali opšta mesta, već goreli, goreli kao ona fantastična vatrometna raketa.“ Džek Keruak

Veče posvećeno američkom književniku Džeku Keruaku, jednom od osnivača bitničkog pokreta, održaće se 15. Juna od 20h u Galeriji Polet (Cetinjska 15).

Pored odlomaka iz najpoznatijeg romana „Na putu“ (On the Road, 1957), kultnog dela mladalačke pobune, čitaće se i delovi ostvarenja „Darma lutalice“ (The Dharma Bums, 1958), „Satori u Parizu“ (Satori in Paris, 1960), „Izabrana pisma“ Keruaka i Ginzberga, kao i izbor njegove poezije i tekstova iz najnovijeg broja časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Gradac“. Izbor iz stvaralaštva „kralja bitnika“ čitaće beogradski glumci i pisci, uz pratnju saksofona, koji će džez zvukom oblikovati Kerukakov jedinstveni glas, koji je, odbacajući tradicionalne vrednosti i tragajući za oslobođenjem od društvenih konvencija, tako snažno uticao na kontrakulturu.

U programu će učestvovati Ivan Tomić, Zinaida Dedakin, Ivan Komarov, Aleksandar Todorov, Ivan Marinković i Aleksandar Božović, uz pratnju saksofoniste Srđana iz sastava Rain Dogs. U nastavku večeri slušaćemo rokenrol inspirisan Keruakom. Morphine, Bob Dylan, Van Morrison, The Doors, Tom Waits, King Crimson, Kevn Kinney samo su neki od onih čije su pesme povezane sa Keruakovim stvaralaštvom.

Ulaz je besplatan!

Više informacija potražite ovde

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje

O autoru

Neposlušno dete koje šapuće izmišljenim jezikom. Voli knjige, Berlin, putovanja i bežanja od stvarnosti. Zavisnik od poezije. Voli Ničea, Dalija, fotografiju, kafu, Dejvida Linča. Smatra da je Dostojevski besmrtan. Doziva vetar za nove revolucije.

Ostavite odgovor

Send this to friend