Kinestezija – eksperimentalni film i video art u Domu omladine Beograda

0

Kada se kaže Kanada, prvo pomislite: javorov sirup, hokej i South Park. Sigurno ne pomislite: eksperimentalni film. Zato je tu Dom omladine Beograda, glavno mesto za ekspreimentalni film u Beogradu.

Uz godišnji festival Rez, koji organizuju partenrski sa Domom omladine organizuju članovi „Teorije koja hoda“ sa saradnicima Gregom DeKuirom i Milanom Milosavljevićem, pokreće se novi ciklus Kinestezija koji ima za cilj predstavljanje savremenih eksperimentalnih i video art umetnika iz čitavog sveta u Klubu Doma omladine, jednom u svaka dva meseca.

Umetnici će imati priliku da beogradskoj publici predstave svoja recentna ostvarenja, a publika će imati prilike da razgovara sa umetnicima.

Serijal Kinestezija započinje gostovanjem kanadskog umetnika Alana Braunoma, koji će svoje radove predstaviti 13. i 14. septembra, u 20h, a 14. septembra biće organizovan i razgovor sa autorom.

Glavna preokupacija Brauna je pronađeni materijal, tzv. found footage. Konstantno u potrazi za skrivenim draguljima filmskih i audio arhiva, koji su danas dobrim delom postali dostupni putem interneta, Braun pažljivo sklapa svoje vizuelne slagalice.

Inspirisan Vernerom Hercogom, Alan Braun će predstaviti svoje kratkometražne video radove, kao i posebno uzbudljiv perferomans sa dva 16mm projektora.

Alan Braun rođen je u Kvebeku, Kanada. Tokom karijere duge 30 godina snimio je 26 kratkih filmova, jedan celovečernji film, a radio je i na tri grupna projekta. Za svoj rad nagrađen je na festivalima u Nemačkoj (Stuttgart Filmwinter), Španiji (Semana de cine experimental de Madrid), Srbiji (Alternative Film/Video in Belgrade), kao i na drugim manifestacijama.

Dvodelni program, koji će biti prikazivan dve večeri, predstavlja prvi presek Braunovog rada u Evropi. Program uključuje „16mm projector performance“, kao i svetsku premijeru Braunovog poslednjeg filma „Wishful Thinking“.

Program 13. septembra

Filmovi:

The Jacuzzi Incident, 2010, 4 min.

Ephemeral Village, 2011, 8 min

Kinetosis, 2011, 9 min.

Kuleshov’s Cabinet, 2005, 5 min.

Wishful Thinking, 2017, 13 min.

+

16mm projector performance

Program 14. septembra

Filmovi:

Breakfast in Leningrad, 2009, 5 min.

Expo, My Dirty Attic, 2016, 8 min.

Mauricium, 2015, 4 min.

Seventh Submarine, 2014, 6 min.

House, 2004, 2 min.

Square Dance Hypnotist, 2011, 18 min.

+

Razgovor sa umetnikom

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

O autoru

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin
Inline
Podržite nas na Facebook-u i preporučite prijateljima, značiće nam! Hvala.
Adria Daily Magazin

Send this to friend